SAVJETI

Pogrešna kombinacija namirnica može uništiti zdravlje

Druga kombinacija koju treba izbjegavati je konzumiranje velike količine šećera i rafiniranih ugljikohidrata zajedno

Voće poslije obroka može izazvati nadutost. Pharm Easy

Z. K.

17.5.2023

Zdravlje je dragocjeno, a pravilna ishrana igra ključnu ulogu u očuvanju i unapređenju našeg blagostanja. Nutricionistkinja Natali Vagner upozorava na važnost pravilne ishrane i ističe da ne samo pojedinačne namirnice, već i njihova kombinacija može imati značajan utjecaj na naše zdravlje.

Pad energije

Dok su određene kombinacije hrane korisne i dopunjuju se međusobno, postoje i one koje mogu loše utjecati na našu probavu, apsorpciju hranljivih materija i opće zdravlje.

Voće poslije obroka - Jedna od kombinacija koju nutricionistkinja izričito savjetuje da izbjegavate je konzumiranje voća odmah nakon obroka koji sadrži proteine, poput mesa, ribe ili mahunarki.

Ona može dovesti do sporije probave i fermentacije hrane u želucu, što može izazvati nelagodnost, nadutost i probavne smetnje.

Umjesto toga, preporučuje se da voće konzumirate kao međuobrok, između obroka, kako biste olakšali probavu i maksimalno iskoristili hranljive sastojke voća.

Izbjegavati šećer i rafinirane ugljikohidrate - Druga kombinacija koju treba izbjegavati je konzumiranje velike količine šećera i rafiniranih ugljikohidrata zajedno.

Kada se konzumiraju zajedno, ovi sastojci mogu izazvati nagli porast nivoa šećera u krvi, što može dovesti do oštrih padova energije i promjene raspoloženja.

Tjelesna težina

Također, takva kombinacija može doprinijeti povećanju tjelesne težine i riziku od razvoja dijabetesa tipa 2.

Nutricionista preporučuje da se umjesto toga fokusirate na uravnotežene obroke koji sadrže cjelovite žitarice, proteine, zdrave masti i voće ili povrće s nižim sadržajem šećera.

Mlijeko i kiseli proizvodi

Preporučuje se izbjegavanje kombinacije mliječnih proizvoda i namirnica koje sadrže kiselu supstancu poput agruma ili paradajza. Kiselina iz ovih namirnica može remetiti probavu i uzrokovati gorušicu ili želučane probleme. 

Ako želite konzumirati mliječne proizvode, nutricionista savjetuje da to učinite odvojeno od obroka koji sadrže kisele namirnice, kako biste sačuvali optimalnu probavu i apsorpciju hranljivih materija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.