ORDINACIJA

Ženske grudi kod muškaraca ukazuju na ozbiljnu bolest

Uvećana žlijezda se odstranjuje jedino hirurškim putem sve do uvođenja liposukcije

Konsultacija sa endokrinologom je obavezna. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Reuf Karabeg

28.2.2020

Ginekomastija (ženske grudi kod muškaraca ) je uzrokovana uvećanjem tkiva mliječne žlijezde kod muškaraca, a pubertet je glavni uzrok.

Povećane grudi nalazimo kod 65 posto dječaka između 14 i 15 godina života, a iste se unutar 2-3 godine vraćaju na normalnu veličinu.

Dvije greške

Incidenca se povećava sa starenjem. Ovdje se govori, dakle, o dobroćudnoj kondiciji, ali može se raditi, posebno ako ginekomastiju nalazimo sa jedne strane, o vrlo ozbiljnoj bolesti. Ne smijemo zaboraviti da i muškarac može oboljeti od karcinoma mliječne žlijezde (dojke). 

Konsultacija sa endokrinologom je obavezna. Ponekad se radi mamografija. Također se rade i druge analize te se uzeti uzorak šalje na patohistološku analizu nakon odstranjivanja. Najčešća greška koju osobe sa ginekomastijom rade jeste „bildanje“ koje uvećavajući prsni mišić još više naglašava projekciju dojke.


Prof. dr. Reuf Karabeg. Avaz

Druga moguća greška jeste težnja ka mršavljenju koja je kontraproduktivna jer u slučajevima fibroznoga povećanja dojki one ostaje iste veličine i još se više ističe zbog gubitka masnih ćelija u neposrednoj okolini.

Uvećana žlijezda se odstranjuje jedino hirurškim putem sve do uvođenja liposukcije. Liposukcija može korigirati deformitet kod I i II stepena ili čak i III kada je uvećanje žlijezde više na bazi masne akumulacije što je slučaj kod pseudoginekomastije. Hirurško odstranjivanje je neophodno kod tzv. prave ili fibrozne ginekomastije.

Manji ožiljak

Operacija se može uraditi u lokalnoj anesteziji ali kod III stadija preferira se opšta anestezija. Prednost liposukcije jeste u manjem ožiljku u odnosu na operaciju. Također, tehnički je lakša i brža procedura, brži je opravak i vraćanje svakodnevnim aktivnostima.  

Operacija, pravilno odabrana, u bar 97 posto slučajeva pruža veliko zadovoljstvo pacijentima čija očekivanja su ispunjena.

Treba znati napraviti razliku

Najvažnije je napraviti razliku između pseudoginekomastije ili tzv. lažne ginekomastije (višak masnoga tkiva) i prave ginekomastije (višak žlijezdanoga tkiva). Pseudoginekomastija je praktično prisutna u 60 posto odraslih muškaraca. Naravno i da postoji kombinacija ovih dviju kondicija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.