ORDINACIJA

Bol nije rijetka pojava nakon operacije zuba

Primjena analgetika nakon operacije zuba ne predstavlja isključivo komfor za pacijenta, već i važan preduvjet za brz oporavak

Kombinacija antibiotika s analgetikom do sada se dobro pokazala. Ilustracija

Piše: Prof. dr. Muhamed Ajanović

26.12.2019

Bolovi nakon operacije zuba nisu rijetka pojava bilo da je riječ o vađenju umnjaka, resekciji korijena zuba - apikotomiji, ugradnji implantata ili vađenju zaostalog korijena zuba. Bol najčešće nastupa tek nekoliko sati nakon same intervencije. Česta su pitanja pacijenata je li uobičajeno da implantat boli nakon ugradnje. I u ovom slučaju treba imati na umu da, kao i kod svake hirurške intervencije, postoji postoperativna rana koja može manje ili više da boli, mada su takvi slučajevi izuzetno rijetki.

Glavne osobine

Samom primjenom lokalnog anestetika regija u kojoj se radi intervencija anestezirana je u naredna dva-tri sata. Kombinacija antibiotika s analgetikom do sada se dobro pokazala. Prednost, ipak, dajemo analgeticima s antiflogističkim djelovanjem, koji, osim njihove glavne osobine smanjivanja bola, imaju i osobinu da utječu na smanjenje otoka (npr. analgetik “ibuprofen” ima protuupalno djelovanje). Mogu se, također, primjenjivati prirodni i homeopatski lijekovi kao prateća terapija. 


Prof. dr. Muhamed Ajanović. Avaz

Najvažniji razlog zašto se primjenjuju analgetici nakon operacije zuba je da bi postoperativni tok za pacijenta bio ugodniji. No, terapija analgeticima ima i druge pozitivne efekte na sam tok zarastanja rane i sprečava da bol poprimi hronični karakter, što može biti slučaj ukoliko se ne primijeni adekvatna analgetska terapija. Primjena analgetika nakon operacije zuba ne predstavlja isključivo komfor za pacijenta, već i važan preduvjet za brz oporavak pacijenta.

Mliječne kiseline

Nakon operacije zuba, mliječne proizvode treba strogo izbjegavati. Dokazano je da bakterije mliječne kiseline koje se nalaze u mliječnim proizvodima mogu oštetiti krvni ugrušak i na taj način dovesti do prolongiranog zarastanja rane. Troškove operacije zuba određuje obim posla. U obzir dolaze svakako vrsta anestezije, stanje desni, stanje zuba, ali i postojećih nadoknada u ustima i mnogi drugi faktori. Što je oralno-hirurška intervencija složenija, iznos troškova se srazmjerno povećava.

Posvetite pažnju higijeni

Dobra profilaksa pomaže u najvećem broju slučajeva da ne dođe do operacije zuba. Stoga je neophodno da se svakodnevno i s mnogo pažnje posvetite higijeni usne duplje, a samim tim i oralnom zdravlju. Ukoliko i pored dobre profilakse nastanu oštećenja na zubima i desnima, onda se treba blagovremeno obratiti stomatologu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.