NAŠA TEMA

Najbolja hrana protiv jesenje melanholije

Upravo šećeri i slatke namirnice sadrže antidepresivne supstance, ali ih je, zbog visoke kalorijske vrijednosti, bolje zamijeniti ugljokohidratnim namirnicama

Odabrati prave namirnice. Ilustracija

Z. KARIĆ

17.10.2019

Promjena raspoloženja česta je sa promjenama godišnjeg doba. Jesen je godišnje doba koje, poslije odmora, može dovesti do napetosti, potištenosti i osjećaja umora. Ono što konzumiramo, kaže Inga Marković, nutricionista u Bolnici „Sveti apostol Luka“ u Doboju, može itekako utjecati na raspoloženje te ispitivanja pokazuju da ljudi često nesvjesno prave izbor hrane koja im mijenja hemiju u mozgu i popravlja raspoloženje.

Nivo serotonina

- Šećeri i kofein su namirnice čije je djelovanje na raspoloženje najviše ispitano, a poznato je da nutrijenti iz namirnica djeluju na neurotransmitere, koji su zaduženi za komunikaciju između moždanih ćelija, te da mogu na njih imati pozitivan ili negativan učinak.  


Marković: Popravlja raspoloženje. Avaz

Neurotransmiter koji se najviše povezuje s depresijom je serotonin. Ljudi sa sezonskim poremećajem raspoloženja, često povećavaju nivo šećera i ugljikohidrata u ishrani te na taj način povećavaju nivo serotonina i nesvjesno uzimaju tzv. hranu koja sadrži antidepresive – rekla je Marković.


quote
<p>Čili <span style="background-color: initial;">&nbsp;kapsaicin iz čilija u mozgu podstiče navalu endorfina i stvara osjećaj trenutne ushićenosti i dobro raspoloženje.</span></p>

Šećeri i slatke namirnice su upravo namirnice s antidepresivnim supstancama, ali ih je, savjetuje Marković, zbog visoke kalorijske vrijednosti, bolje zamijeniti ugljikohidratnim namirnicama, od kojih se, naravno, preporučuju složeni ugljikohidrati iz namirnica kao što su pasulj, tjestenina, integralna riža, povrće, cerealije i hljeb punog zrna.

Prva užina


- Ako se, ipak, odlučimo za slatke namirnice, potrebno je strogo ograničiti količinu (npr. jedan red čokolade s više kakaa, 2-3 čokoladna keksa, 1 šolja soka, jedna kriška integralnog hljeba namazana marmeladom ili medom, 1 šoljica zaslađenog čaja sa medom) i voditi računa o vremenu unosa. Najbolje je takve namirnice koristiti u prvoj užini kad će se taj dodatni kalorijski unos potrošiti u toku dnevnih aktivnosti – navela je Marković.

Osim pravilnog izbora namirnica, važno je i kako hranu pripremate i kako je konzumirate.

Obrok pripremljen sa pažnjom i konzumiran polako, u miru, najbolji je obrok.


Konzumiranje kofeina

Kofein je supstanaca koja podiže osjećaje i opće dobro stanje te mu se pripisuju antidepresivna svojstva.  

Ovaj stimulans, kaže Marković, uzima se stoljećima i nema ozbiljnih opasnosti od konzumacije, naravno ako su u pitanju 2-3 šolje kafe dnevno.

Špinat je dobar izbor

Špinat, koji obiluje folnom kiselinom, itekako je dobar izbor za ovo doba godine. Utjecaj folne kiseline na moždanu funkciju je, zaista, impresivan, a upravo njen nedostatak dovodi do pada nivoa serotonina u mozgu.  

Za prevazilaženje ovog problema potrebna je samo jedna porcija špinata dnevno, naravno pripremljenog na tradicionalan način.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.