PREPORUKE

Režim vježbanja mora pratiti uravnotežena ishrana

Što se tiče rekreativnog sporta, energetske potrebe se ne razlikuju od proračunatih dnevnih potreba jer su vrijeme i napor koji se ulažu u takve aktivnosti zanemarivi

Nutritivne potrebe su drugačije. Ilustracija

Piše: Z. KARIĆ

29.3.2019

Pod ishranom sportista podrazumijeva se ishrana osoba koje se sportom bave profesionalno, pa su i njihove nutritivne potrebe drugačije u odnosu na osobe koje se sportom bave rekreativno, navodi Inga Marković, nutricionista u Bolnici “Sveti apostol Luka” u Doboju. 

Određena pravila

- Što se tiče profesionalnog sporta, pravilna ishrana je sastavni dio života i od nje zavisi ne samo zdravstveno stanje sportiste već i rezultati koje oni postižu u takmičenjima. Nepravilna i nedovoljna ishrana, osim što smanjuje takmičarske sposobnosti, može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema, pogotovo ako se radi o mladim osobama koje još nisu završile rast i razvoj - navodi Marković.

Profesionalni sportisti i djeca koja se bave sportom imaju malo veće potrebe za bjelančevinama u odnosu na osobe koje se ne bave sportom, dok rekreativci nemaju povećane potrebe niti trebaju uzimati proteinske napitke.


Marković: Sastavni dio života. Arhiv

- Za sve rekreativce ili one koji se žele početi baviti nekim sportom postoje određena pravila koja bi trebala biti provedena kako bavljenje bilo kojim sportom ne bi bilo upravo kontraproduktivno, pogotovo kod osoba srednje i starije životne dobi. Prvenstveno, treba provjeriti zdravstveno stanje kroz sistematski pregled, pravilno odrediti nutritivnu analizu. Kod rekreativnog sporta potrebe nisu povećane, osim potrebe za vodom prilikom treninga - pojašnjava naša sagovornica.

Dobre masti

Režim vježbe mora uvijek ići ruku pod ruku s razumnom, uravnoteženom prehranom. Dakle, uravnotežena ishrana koja se sastoji od životinjskih proteina, dobrih masti i ugljikohidrata na biljnoj bazi, uz tjelovježbu, daje najbolje rezultate.

Sumnjivi proizvodi

Postoji velika količina pogrešnih informacija o tzv. fantastičnim proizvodima za postizanje vrhunskih rezultata, kako u profesionalnom tako i rekreativnom sportu. Takvi proizvodi, navodi Marković, obično nisu prošli nikakva ozbiljna naučna istraživanja, a i ozbiljna naučna istraživanja su prepuna podataka gdje je opisana upravo ogromna i ozbiljna, pa čak i pogubna štetnost njihovog konzumiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.