ZDRAVI PLODOVI

Zašto trebamo jesti trešnje

Bogate su kalijem i pozitivno djeluju na izlučivanje vode iz organizma <195> Ne sadrže masti i idealne su za mršavljenje

Antioksidans antocijanin iz trešanja koristan je u borbi protiv gihta i artritisa. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

13.6.2019

Sezona je trešanja, a ovi crveni plodovi, osim što su slatki, ukusni i osvježavajući, prava su blagodat za naš organizam i zdravlje.  

Stotinu grama svježih trešanja sadrži oko 32 kalorije, 82 grama vode, 0,2 grama masti, 1 gram bjelančevina, 16 grama ugljikohidrata, 12 grama šećera i 2,1 gram vlakana. Ovo voće sadrži sve vitamine i minerale, te celulozu, pektin i organske kiseline.

Trešnje su bogate kalijem i pozitivno djeluju na izlučivanje vode iz organizma. Ne sadrže masti i idealne su za mršavljenje pa ih je dobro konzumirati između obroka ili ubaciti u voćne salate.

Antioksidans antocijanin iz trešanja koristan je u borbi protiv gihta i artritisa, dok su flavonoidi, kojih su ove voćke pune, odlična prirodna protuupalna sredstva, ublažavaju simptome alergija i astmu.

Konzumiranjem trešanja pomažete tijelu da ima više energije. Većina kalorija u ovoj voćki potječe iz prirodnih šećera koji poboljšavaju raspoloženje i podižu nivo energije. Trešnje svakodnevno jedite i ako imate problema s nesanicom. Sadrže melatonin, koji pomaže ljudima koji boluju od insomnije.

Ovo voće odlično je i za vid. Sadrži puno vitamina A, a dio ovog vitamina je beta-karoten. koji poboljšava vid i čini oči zdravijim. Trešnje sadrže 20 puta više vitamina A od jagoda i borovnica.

Kod trešanja je važna i boja - u tamnijim plodovima nalazi se više antocijanidina, koji ima kozmetičko dejstvo. Fitohemikalije odgovorne za tamnu boju trešanja jačaju vezivno tkivo i sprečavaju nastanak bora tako što uništavaju štetne enzime koji kožu čine starom i naboranom. Također, trešnje se smatraju efikasnim u sprečavanju formiranja i taloženja celulita.



quote
<p>Trešnje su odlične i za njegu kože pa napravite od njih masku za lice: zgnječite ih i napravite gustu kašicu i držite na koži lica ili vrata oko 20 minuta, a potom isperite mlakom vodom </p>
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.