LIJEK

Aronija – dnevna doza zdravlja

Studije su pokazale da djeluje antikancerogeno na maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre

Svježe plodove upotrebljavali su za liječenje želučanih i crijevnih smetnji. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

3.5.2019

Aronija je bobičasto voće, izgledom najsličnije borovnici, čija su ljekovita svojstvi prvi su otkrili sjevernoamerički Indijanci. Koristili su je u prehrani ali i kao lijek protiv raznih tegoba. 

Svježe plodove upotrebljavali su za liječenje želučanih i crijevnih smetnji, te kao sredstvo protiv proljeva, dok su čaj od listova koristili za zaustavljanje krvarenja iz rana.

Danas, sibirska aronija ima široku primjenu, s obzirom na njezina izuzetna ljekovita svojstva. Osim toga, uzgoj ove biljke ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu, tako da je pogodna za sadnju u manjim vrtovima i na manje plodnom tlu.

Sibirska aronija ili lat. Aronia melanocarpa ima vrlo visok postotak polifenola, vitamina C, E i beta-karotena što je čini jednom od najjačih poznatih i ispitanih antioksidanasa.

Od svih je upravo Aronia melanocarpa najkvalitetnija. Poznatija je još i kao divlja sorta i obično po grozdu nosi samo 10 do 15 bobica, ali su one zato tri puta jače, to jest zdravije od kultiviranih, kalemljenih sorti.

Ukrasna biljka

Mineralima bogato zemljište Rusije osigurava prirodno široku paletu minerala, bez dodatnih fertilizatora. Ruski biolog Ivan Vladimirovičh Mičurin još je krajem 19. stoljeća istraživao i dokazao njenu moć.

Savremeni znanstvenici su se za nju zainteresirali tek 90-ih godina prošlog stoljeća pa je uslijedio niz novih studija provedenih u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Kanadi, SAD-u i Rusiji.

Zanimljivo je spomenuti i da su aroniju primjenjivali i nakon nesreće u Černobilju i to za smanjenje tegoba bolesnika izloženih zračenju...

Aronije je otporna na zimu i mraz, može preživjeti na temperaturama i do -47 C, stoga se može vidjeti u Finskoj, Švedskoj i Rusiji. Često se uzgaja i kao ukrasna biljka.

 Ljekovita svojstva

Aroniju nazivaju i namirnicom budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć. Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv malignih oboljenja. Studije su pokazale da djeluje antikancerogeno na maligne ćelije tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre.

Kao izuzetan antioksidans sprečava stvaranje slobodnih radikala i "napad" na zdrave ćelije u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprečavajući razvoj hroničnih bolesti.

Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći nego borovnice i ostalih bobičastih plodova poznatih kao rasadnik antioksidansa.

Ogromna količina tanina i flavonoida gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine najjačim poznatim antioksidansom današnjice. Sto grama zrelih plodova aronije sadrži 16 100 ORAC jedinica dok je dnevna doza potrebna za zaštitu tkiva od 3 000 do 5 000 ORAC jedinica.

Brojna istraživanja otkrila su da ova biljka tamih bobica poboljšava cirkulaciju krvi, a svakodnevnim korištenjem vrijednosti holesterola i triglicerida se snižavaju te tako štiti kardiovaskularni sistem. Ublažava migrene i glavobolje, učinkovito snižava krvni pritisak te blagotvorno djeluje na crijevnu sluznicu i želudac.

Osim toga, aronija je poznata i po tome što podiže cjelokupni imunitet organizma, smanjuje upale, sprečava razvoj virusnih i bakterijskih infekcija urinarnog trakta, a omogućava i bolji rad žući i jetre.

Zaštita od demencije

Zreli plodovi i sok sadrže velike količine beta karotena i zeaksantina koji štite ćelije od oštećenja, oči od nastanka sive mrene, a kožu od opasnih sunčevih zraka i melanoma.

Regulira rad gušterače i nivo šećera u krvi, a samim time može biti korisna u liječenju dijabetesa i metaboličkog sindroma i svakako se preporučuje dijabetičarima.

Koristi i kod nepravilnog rada štitne žlijezde, potiče zarastanje rana, usporava starenje kože sprečavajući nastanak bora i strija, a pomaže i kod upale i proširenih vena.

Aronija stvara i snažnu zaštitu od pojave demencije i nastanka Alzheimerove bolesti... Usto, prava je riznica biološki aktivnih spojeva. Ima ih preko 300. Od vitamina sadrži sve esencijalne - C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

 Mogućnosti i načini primjene

Sibirska aronija ima širok spektar mogućnosti kada je riječ o primjeni. Koristi se za pripravljanje soka i čaja, likera i rakije, voćnog jogurta, konditorskih proizvoda, prirodnih boja i farmaceutskih pripravaka.

Osim soka i čaja, iz plodova sibirske aronije mogu se pripremati ukusne marmelade, kompoti, voćne kaše, sirupi i razne voćne slastice. Može se kombinirati s drugim voćem, čime se ostvaruje bogata aroma i lijepa tamna boja.

Plodovi se mogu jesti i svježi, bez ograničenja, a naročito se preporučuju kod bolesti želuca i crijeva te protiv proljeva. Također, mogu se koristiti kuhani, pečeni ili osušeni, a mogu se i zamrznuti za kasniju upotrebu.

Osim toga, plodovi su vrlo ukusni umiješani u jogurt, svježi sir te ostala mliječna jela. Plodovi mogu posušiti i samljeti te dodati cijeli ili u obliku brašna tijestu za kruh, pecivima i kolačima. Mogu se zamrznuti, a nakon odmrzavanja bobice aronije se gotovo uopće ne razlikuju od svježih plodova, ni po boji, niti po čvrstoći

Čaj od aronije

Čaj od aronije se vrlo jednostavno priprema. Za pripremu potrebno vam je sušeno lišće aronije. Određenu količinu lišća najprije nasjeckajte nožem, a zatim izmjerite jednu punu kašiku te prelijte vrućom vodom.

Nakon desetak minuta, napitak je potrebno procijediti i dodati mu domaći med radi boljeg okusa. Dnevno je potrebno piti najmanje 3 šalice dnevno.

Lišće aronije se može koristiti i za oblaganje rana kojima se želi ubrzati proces zarastanja.

 Kako piti sok

Sok od aronije je vrlo ljekovit napitak koji nema neželjenih posljedica. Djeluje pozitivno na imunološki sistem, otpornost organizma te poboljšava krvnu sliku. Kako se pije? Čisti hladno prešani sok od aronije pije se u količini do 3 čašice za rakiju dnevno.

Zdravim osobama se preporučuje samo jedna čašica soka od aronije – ujutro na prazan želudac. Osobe koje su sklone obolijevanju, sok od aronije trebaju konzumirati pola sata prije obroka.

Nema prirodnih neprijatelja

Sibirsku aroniju je lako uzgajati. To je biljka koju nije potrebno prskati jer nema prirodnih neprijatelja. Posađena u vrtu, aronija će već nakon godinu dana dati prve plodove, koji se beru krajem augusta i u septembru, kada su dovoljno zreli i blještavo crni.

Ako na biljci ostanu zreli plodovi, oni se neće pokvariti ili otpasti, stoga se branje plodova može produžiti i na dva mjeseca.

Sigurnost za upotrebu...

Sok sibirske aronije je siguran za upotrebu od prve godine života i kod trudnica bez osjećaja mučnine.

Ne sadrži gluten te je siguran kod svih bezglutenskih dijeta.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.