ORDINACIJA

Kako umanjiti bol u kičmi i mišićima

Sastoji se od istezanja određenih dijelova tijela primjenom mehaničke sile

U trakciji se smjenjuju faze istezanja i relaksacije. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

18.4.2019

Moderan, sjedilački i užurban način života dovodi do činjenice da danas svaka druga osoba ima problema s kičmom. Višesatni rad za računarom, dugotrajna vožnja automobilom i tjelesna neaktivnost samo su neki od faktora koji potiču mehaničke poremećaje struktura kičme i rezultiraju pojavom bolova. Najčešće se takve promjene odražavaju na vratnom dijelu kičme ili u lumbalnom dijelu leđa.  

Manji pritisak

Postoje različite metode olakšavanja bolnih epizoda u fizikalnoj terapiji, a u posljednje vrijeme veoma je popularna metoda trakcije, koja se sastoji od istezanja određenih dijelova tijela primjenom mehaničke sile.

Trakcija isteže kičmu, mišiće i ligamente, povećava prostor između pršljenova, relaksira zglobne površine međupršljenskih malih zglobova. Te promjene rezultiraju relaksacijom mišića uz kičmu, dovode do smanjenja izbočenja herniranog diska i smanjenja pritiska na korijen spinalnog nerva.

To je neinvazina terapijska metoda istezanja mekih tkiva, međupršljenskih ligamenata i samih pršljenova i efikasna metoda, kao i rješenje neoperativnog pristupa kod težih slučajeva diskushernije.


Dr. Edin Buljugić. Arhiv

Primjenjuje se i u slučajevima hroničnih glavobolja i vertiga, ograničene mobilnosti zglobova kičme i grča mišića uz kičmu. Trakciju ne primjenjujemo kod težih oblika kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, nedavnih operativnih zahvata, ugrađenih implantata kukova, težih respiratornih bolesti, kod pacijenata s aneurizmom, abdominalnom hernijom, teškom osteoporozom, malignitetom u području kičme te kod pogoršanja simptoma nakon primjene trakcije s izraženijim bolovima.

Tople obloge

Kontraindicirana je i kod pacijenata s lokalnom i sistemskom bolešću zglobova, akutnim povredama, hipermobilnošću, vaskularnim promjenama.

U trakciji se smjenjuju faze istezanja i relaksacije pozicioniranjem pacijenta na sto za trakciju, a cijeli postupak je kompjuteriziran i praćen putem digitalnog interfejsa s tipkama za podešavanje. Prije trakcije potrebno je napraviti neke od uvodnih procedura za opuštanje mišića uz kičmu: ultrazvuk, tople obloge, infracrvena lampa, masaža.

Vakuum efekt

Mehanizam djelovanja je dobivanje vakuum efekta koji stvara negativan pritisak između pršljenskih tijela i utječe da se ispupčenje diska može povući nazad u ležište. Na taj način otklanja se pritisak na korijen nerva i druge osjetljive strukture u kičmi, a bol popušta.

Sekundarno, stvoreni vakuum potiče krvni protok, metabolizam vode i izmjene hranjivih tvari i kisika i stimulira zarastanje. Trakcija potiče brzo popuštanje boli, što omogućava pacijentu brži oporavak, a psihološki efekt za pacijenta kod takvog progresa je ogroman. Segmentno se trakciona terapija radi za vrat i donji dio leđa.

Neoperativna metoda

Trakcija kao neoperativna metoda vrijedna je terapija u liječenju bolnih sindroma leđa i vrata i sigurno je treba prepoznati i kao nehiruršku terapiju za teže oblike hernijacija.

U Medicinskom centru „Sporticus“ ova metoda se koristi već nekoliko godina i možemo se pohvaliti odličnim rezultatima u smanjivanju simptoma boli, bilo da se radi o vratnoj ili trakciji za lumbalni dio leđa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.