ISTRAŽIVANJE

Oprez: Kelj je povrće najviše kontaminirano pesticidima

Neki su čak sadržavali ostatke 18 vrsta pesticida

Avaz.ba

26.3.2019

Ako niste ljubitelj kelja, vijest koja bi vas mogla obradovati jest da "Environmental Working Group" (EWG) u svom novom izvještaju navodi da njegovo lišće sadrži najviše pesticida u odnosu na svo drugo povrće koje možete pronaći na policama trgovina. 

EWG od 2004. godine sastavlja popis “najprljavije hrane” i tako otkriva koje je voće i povrće kontaminirano pesticidima.

Najveći šok izazvao je upravo kelj koji je u posljednje vrijeme iznimno hvaljena namirnica za zdravlje ljudskog organizma. Iza njega se nalaze jagode i špinat.

EWG je utvrdio da se na kelju nalaze najmanje dvije ili više vrsta hemikalija u 92 posto uzoraka uzetih u američkim supermarketima. Neki su čak sadržavali ostatke 18 vrsta pesticida.

- Iznenadio nas je ovaj rezultat. Voće i povrće je važan dio ljudske prehrane, a kada se radi o kelju, bolje je birati onaj iz organskog uzgoja - kaže u saopćenju toksikolog EWG-a dr. Aleksis Temkin (Alexis Temkin).

Iako ova vijest može izazvati zabrinutost, ne morate kelj izbaciti iz svoje prehrane. Preporuka EWG-a je da kupujete povrće iz organskog uzgoja, a naučnica EWG-a Karla Burns (Carla Burns) dodaje da su zdravstvene prednosti prehrane bogate voćem i povrćem veće od rizika od izloženosti pesticidima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.