ZABLUDE

Detoksikacija – besmislica i reklamni trik

Postupci detoksikacije ne uključuju čajeve, kupke i pedikure za detoksikaciju već propisane protokole za liječenje životno ugroženih bolesnika koji se provode u zdravstvenoj ustanovi

Riječ detoksikacija značila bi uklanjanje otrova. Ilustracija

"Zdravlje u kući"

11.3.2019

Ideja da svoj organizam možemo isprati od nečistoća i “toksina” kako bi naši organi bili čisti i spremni na nove izazove je pseudonaučni koncept osmišljen da se prodaju skupe tablete, tonici, tinkture, čajevi, tretmani i razni magični sokovi.  

Čaj za detoksikaciju, namirnice za detoksikaciju, kupka za detoksikaciju, flaster za detoksikaciju, pedikura za detoksikaciju, 14 sigurnih znakova da je vrijeme za detoksikaciju – samo su neki od napisa koji reklamiraju proizvode za čišćenje tijela od raznih otrova.

Ako poželite detoksikaciju duše i tijela, gomila trgovaca nudi vam svoje proizvode. Preporuk: ne nasjedajte. Ta vrsta detoksikacije je čista besmislica.

 Što bi to bila detoksikacija?

Riječ toksin znači otrov. Grčka riječ toxon znači strelica, a toxicon je bio otrov u koji je strelica umočena. U staroj Grčkoj liječnici su propisivali sokove kao pripravke za uklanjanje toxicona iz tijela; ti sokovi smatrali su se medicinskim receptima i bili su u skladu s filozofijom da je hrana lijek ako se propisno konzumira.

Riječ detoksikacija značila bi uklanjanje otrova. U medicini se riječ detoksikacija može koristiti u situacijama kad je neko zaista otrovan pa se koriste terapije za uklanjanje otrova te u programima liječenja ovisnosti.

Pritom postupci detoksikacije ne uključuju čajeve, kupke i pedikure za detoksikaciju već propisane protokole za liječenje životno ugroženih bolesnika koji se provode u zdravstvenoj ustanovi.

Detoksikacija u ovom reklamnom, pseudo naučnom obliku kakva se spominje vezano za čišćenje duše i tijela od navodnih otrova kojima smo izloženi u svakodnevnom životu, medicinski je potpuno besmislen koncept.

 Bez brige, tijelo vam nije puno otrova

Osnovna ideja te pseudo naučne detoksikacije jest da naša tijela nakupljaju razne otrove, osobito zbog ubrzanog načina života i lošeg, neprikladnog načina prehrane.

Toksini u našem tijelu navodno se skupljaju zbog disanja zagađenog zraka, pijenja zagađene i na razne neprirodne načine obrađene vode, konzumiranja dodataka prehrani, glutena, soli, mesa, šećera, fluorida, lijekova, smoga, sastojaka cjepiva, genetski modificirane hrane. Svi ti toksini navodno se u tijelu skupljaju i narušavaju zdravlje.

Međutim, svim tim programima i proizvodima detoksikacije zajednička je jedna stvar: niti jedan ne navodi koje tačno toksine će taj proizvod izbaciti iz vašeg tijela. Ako neko tvrdi da ste puni otrova, to bi trebalo biti moguće propisnim medicinskim pretragama dokazati.

Često se u tim pričama o detoksikaciji nalazi debelo crijevo, uz čije se zidove navodno kao talog skupljaju otrovi koje tijelo nakupi pa se onda preporučuju klistiri za ispiranje crijeva kako bi se uklonili otrovi koji su se za debelo crijevo zalijepili i uništavaju vam zdravlje. To je medicinski neutemeljeno i jedina je svrha tih tvrdnji navesti vas da budete sretni jer nekom plaćate da vam crijeva malo ispere iznutra.

 Tijelo ima vlastite mehanizme čišćenja

Mi doista u tijelo unosimo mnoge hemikalije koje nam nisu potrebne, a neke od tih tvari mogu za nas biti i štetne. Tu nam dobro dođu organi kao što su jetra, bubrezi i crijeva, koji uklanjaju te tvari.

Jetra je fantastičan unutarnji sistem za detoksikaciju. Tijelo se u tom smislu dobro brine za nas. To što unosimo tvari koje za nas mogu biti štetne ne znači da nam treba detoksikacija.

U ekstremnim slučajevima, i obična voda može biti za naše tijelo toksična i smrtonosna ako se uzme u prevelikim količinama u prekratko vrijeme.

Do danas nije proveden niti jedan klinički pokus koji ispituje djelotvornosti i sigurnost takvih detoksikacijskih čarolija na ljudima. Niti jedan!

 Detoksikacija može biti štetna

Ako je riječ o promjeni prehrane u okviru projekta detoksikacija, to sigurno neće naškoditi ako odlučite jesti više voća i povrća i kvalitetnije se hraniti. Međutim, razni komercijalni detoksikacijski proizvodi nisu korisni, a mogu biti opasni.

Nedavno je opisan slučaj potencijalnog zatajenja jetre nakon uzimanja detoksikacijskog čaja Yogi. Analizom literature utvrđeno je da taj čaj sadrži čak šest sastojaka koji mogu biti hepatotoksični, odnosno otrovni za jetru.

Napici za detoksikaciju mogu sadržavati elektrolite koji su štetni po zdravlje. Ljudi često razmišljaju po principu da će nešto probati pa ako im ne pomogne, sigurno im neće naškoditi.

Međutim, ima slučajeva u medicinskoj literaturi koji pokazuju da neki od pripravaka na tržištu, koji bi navodno trebali izbaciti otrove iz nas, mogu djelovati upravo kao otrov.

 Profitabilan mit

Detoksikacija je jedan zaista profitabilan mit. Svojevremeno je Edvard Ernst, profesor sa Sveučilištu Exeter, ustvrdio da postoje dva tipa detoksikacije: jedan je respektabilan, a drugi nije.

Onaj respektabilni je ozbiljni medicinski tretman ovisnika kojima je ugrožen život, a drugi sredstvo bogaćenja šarlatana koji prodaju lažne tretmane i napitke koji navodno čiste tijelo od nakupljenih otrova kojih se tijelo nije sposobno osloboditi.

Zdrav život je prava detoksikacija

Svi organi kod zdravog čovjeka funkcioniraju na optimalnom nivou. “Detox” koji oni vrše je besplatan i događa se svakodnevno. Jetra ima mnoge enzime koji transformiraju toksične supstance. Bubrezi se oslobađaju svih neželjenih hemikalija kroz proces mokrenja…

U odsustvu bolesti svi ti razni procesi događaju se automatski i bez vanjske stimulacije. Dodatak u vidu suplemenata, čaja ili dijete ne mogu to činiti umjesto organa, a isto tako ne mogu ni poboljšati njihov rad.

Pretjerana upotreba sokova i drugih sredstava detoksikacije može eventualno prouzročiti iritacije i nuspojave. Prava, ultimativna “detoksikacija” životnog stila predstavljaju: vježbanje, zdrava uravnotežena prehrana s mnogo voća, povrća, orašastih plodova, sjemenki i ribe uz dosta vode i čaja, bez alkohola i pušenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.