MITOVI

Ima li detoksikacija uopće smisla

- Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombiniranje zdrave, uravnotežene prehrane s tjelovježbom i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje - kaže dijetetičarka Ketrin Kolins

Većina onoga što jedemo treba sadržavati voće i povrće te škrobne ugljikohidrate. Arhiv

Avaz.ba

10.2.2019

Neke tvrdnje o "detoksikaciji"  organizma mogu zvučati sjajno, poput više energije, bolje probave i čišćenja organa, zapravo je mit da vaše tijelo treba detoksikaciju.

Naime, već ste rođeni s najvećim i najboljim detoksikacijskim sistemom koji vam je potreban. Svu navodnu detoksikaciju već odrađuju vaša jetra, bubrezi, koža, pluća i crijeva.

Detoks dijete su marketinški mitovi, a ne prehrambena stvarnost - tvrde stručnjaci iz "The British Dietetic Association". 

 - Jedini ultimativni način života koji vam je potreban je kombiniranje zdrave, uravnotežene prehrane s tjelovježbom i odbacivanje štetnih navika kao što je pušenje - kaže dijetetičarka  Ketrin Kolins (Catherine Collins).

Zato, ako poželite potaknuti "detoksikaciju", sve što vam je potrebno je zdrava, uravnotežena prehrana koja se može podijeliti u pet glavnih skupina. Prema engleskom vodiču za zdravlje "Eatwell", većina onoga što jedemo treba sadržavati voće i povrće te škrobne ugljikohidrate, dok se proteini i mliječni proizvodi trebaju konzumirati u umjerenim količinama. Također, preporučuje se da većina masti u prehrani ljudi bude nezasićena, piše " The Guardian".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.