NAJPOZNATIJI DESERT

Proljetna poslastica: Tiramisu od jagoda i kokosa

Ovaj kolač trebate obavezno isprobati

Lagani desert. Pixabay

Dž. R.

4.4.2024

Kombinacija mascarpone sira, piškota i kafe zasigurno vas odmah asocira na jedan od najpoznatijih deserta, tiramisu. 

Ovo je jedna proljetna verzija s dodatkom jagoda i kokosa koju sigurno treba isprobati.

Sastojci: 50 g ribanog kokosa, 500 g jagoda, 50 ml soka od naranče, 50 ml kokosovog mlijeka, 500 g mascarpone sira, 50 g šećera u prahu, 1 kašika limunovog soka, 50 g bijele čokolade, 130 ml slatkog vrhnja i 150 g piškota.

Priprema:

1. Kokos tostirajte, na laganoj vatri bez masnoće, često miješajući, dok ne dobije zlatno smeđu boju.

2. Jagode operite, odstranite zeleni dio i ostavite kratko da se osuše, a za to vrijeme naribajte bijelu čokoladu.

3. U manju posudu stavite 100 g jagoda te ulijte sok od naranče i kokosovo mlijeko. Pomoću štapnog miksera pasirajte jagode dok ne dobijete homogenu smjesu.

4. U posudu srednje veličine dodajte mascarpone sir, šećer u prahu i sok od limuna te mikserom sjedinite sastojke.

5. U posebnoj posudi izmiksajte vrhnje u čvrsti šlag te ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea.

6. Umiješajte i naribanu čokoladu i 30 g tostiranog kokosa.

7. 350 g jagoda narežite na sitne komadiće pa ih također umiješajte u kremu.

8. Na dno pravougaonog pekača poslažite piškote te ih prelijte polovicom pirea od jagoda. Ravnomjerno razmažite i polovicu kreme pa opet poslažite red piškota. Prelijte ostatkom pirea od jagoda i premažite preostalom kremom.

9. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u frižider na 3 sata.

10. Ostatak jagoda narežite na polovice i rasporedite po ohlađenoj kremi te pospite s ostatkom kokosovih listića. Narežite i poslužite.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.