ODUŠEVITE GOSTE

Jednostavan recept za idealnu novogodišnju večeru

Ovaj jednostavni recept za novogodišnju večeru će goste ostaviti bez daha

Novogodišnja večera. pinterest.com

L. K. P.

31.12.2023

Novogodišnja večera za goste može biti prilika da impresionirate svoje najbliže ukusnim jelima, ali ne morate se preopteretiti kompliciranim receptima, jer ponekad je najbolji pristup upravo jednostavnost.

Evo jednostavnog, ali elegantnog prijedloga novogodišnje večere, koji će oduševiti goste. Ovaj jednostavni recept za novogodišnju večeru će goste ostaviti bez daha. S minimalnim trudom i sastojcima koje možete pronaći u svakom supermarketu, kreirat ćete večeru koja će sigurno biti super ukusna i lijepog izgleda.

Predjelo - Krem juha od bundeve s kockicama tostiranog hljeba i sira


Juha od bundeve. Instagram

Sastojci:

- 500 g bundeve

- 1 luk

- 2 čehna bijelog luka

- 1 litar povrtnog temeljca

- maslinovo ulje

- so

- biber

- 200 g tvrdog sira

Priprema:

Ogulite i nasjeckajte bundevu, luk i bijeli luk. U velikoj posudi zagrijte malo maslinovog ulja i dinstajte dok ne omekša. Dodajte nasjeckanu bundevu i nastavite dinstati još nekoliko minuta. Dodajte povrtni temeljac, posolite i pobiberite po okusu.

Kuhajte na laganoj vatri dok bundeva ne postane mekana. Zatim koristite blender ili štapni mikser da sve sastojke pretvorite u kremastu smjesu. Grilajte sir i kockice hljeba na laganoj vatri. Poslužite juhu u tanjiru s komadićima sušenog hljeba i sira na vrhu.

Glavno jelo - Pečeni losos s umakom



Pečeni losos. Instagram

Sastojci:

- 4 fileta lososa

- 4 kašike soja umaka

- 2 kašike meda

- 2 čehna bijelog luka (naribana)

- sok od 1 limuna

- so, biber

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. U maloj zdjeli pomiješajte soja umak, med, naribani bijeli luk i sok od limuna. Na lim za pečenje stavite filete lososa i okolo poredajte povrće po želji kao prilog. Premažite ih pripremljenom glazurom i posolite te pobiberite i dodajte ruzmarin po okusu. Pecite u rerni 12-15 minuta ili dok losos ne bude lijepo zapečen i sočan.

Desert: Čokoladni lava kolač



Čokoladna lava. Instagram

Sastojci:

- 100 g tamne čokolade

- 100 g maslaca

- 2 jaja

- 50 g šećera

- 30 g brašna

Priprema:

Zagrijte rernu na 200°C. Otopite čokoladu i maslac na pari dok ne postanu glatki. U drugoj zdjeli miksajte jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte otopljenu čokoladu i miksajte. Dodajte brašno i nježno promiješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Podijelite smjesu u kalupe i pecite 10-12 minuta. Poslužite toplo s kuglom vanila sladoleda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.