VRLO JEDNOSTAVNO

Uz ovaj trik možete napraviti savršeni pire krompir

Idealan pire krompir savršeno je začinjen, lagan i bez grudvica

Printscreen

M. Z.

8.11.2023

Uspješnost izrade pire krompira mnogi pripisuju vrsti krompira koji se koristi, koliko dugo se kuhao i kako je pasiran. Iako su sve ove stvari važne, autora kuharice J. Kenji Lopez-Alt podijelio je revolucionarni trik koji nadmašuje sve ostale faktore, prenosi Večernji list.

Ledeno hladna voda

Nije ništa otmjeno poput uzgojenog maslaca ili crème fraîchea – iako ni jedno ni drugo ne može naškoditi! Tajni sastojak je samo ledeno hladna voda.

Ako ste ikada pravili pomfrit od nule, možda ste upoznati s namakanjem izrezanog krompira u hladnoj vodi kako biste izvukli višak škroba. To vam daje pržene krompiriće koji su hrskavi i zlatni, dok je unutrašnjost lagana i pahuljasta. Isti trik vrijedi i za pire krompir! Krompir prije kuhanja potopite u ledenu vodu. Time se eliminira velik dio škroba u krompiru, što rezultira savršenim pire krompirom.

Ovo također iskoristite kad pravite rižu. Ključ za savršenu rižu je ispiranje što je više moguće škroba. Tako se zrna ne nadimaju i višak škroba ih ne skuplja u grudvaste, kašaste grudvice. Također, baš kao kad ispirete rižu, možete vidjeti kako se škrob ispire iz krompira dok se natapa – vidjet ćete kako voda postaje bijela.

Napunite veliku zdjelu hladnom vodom i šakom leda. Dodajte oguljene krompire u vodu i ostavite ih da odstoje najmanje 30 minuta, iako je idealno jedan sat. Potom pažljivo izvadite krompir rukama ili cjedilom kako se škrob nakupljen na dnu zdjele ne bi poremetio. Kuhajte krompir dok ne omekša, nastavite s vašim omiljenim receptom za pire krompir i primijetit ćete da je mnogo bolji nego kad ste ga pravili bez namakanja.

Kuhanje na pari

Nakon što kuhani krompir ocijedite, isperite ga pod hladnom vodom kako bih uklonili škrob s površine. Budući da će to ohladiti krompire i dodati malo vlage, vratite ih u lonac i kuhajte na pari minutu-dvije na laganoj vatri.

Također, ne bježite od soli. Kao i tjesteninu, teško je začiniti krompir nakon što je skuhan. Dodavanje soli nakon kuhanja samo će učiniti da pire krompir bude slan, a ne dobro začinjen, prenosi Simply Recipes.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.