SAVJETI STRUČNJAKA

Kako pravilno održavati drvenu dasku za rezanje

Zbog svoje porozne površine mogu postati žarišta bakterija ako se pravilno ne održavaju

Održavanjem produžavate vijek dasci. Pixabay

Dž. R.

20.3.2024

Odabir daske za rezanje može se činiti kao jednostavan zadatak, ali aspekti čišćenja i održavanja nisu uvijek nešto čega su ljudi svjesni. 

Drvene daske za rezanje, unatoč svojoj popularnosti i estetskoj privlačnosti, zbog svoje porozne površine mogu postati žarišta bakterija ako se pravilno ne održavaju. Tragovi noža koji zadržavaju kontaminante, zadržavanje vlage i neadekvatno čišćenje također mogu povećati rizik od bakterijske kontaminacije.

Različite prednosti

Stivi Čip (Stevie Cheape), glavni kuhar u Campbells Prime Meatu u Škotskoj, rekao je da je pravilni odabir dasaka za rezanje ključan za održavanje sigurnosti hrane i sprječavanje unakrsne kontaminacije. 

Drvene i plastične ploče nude različite prednosti i obje mogu biti efikasne, no potrebno je voditi računa o sigurnosti hrane. Važno je koristiti zasebne daske za rezanje mesa i drugih namirnica, a kodiranje bojama također može pomoći.

Načini čišćenja

Drvene daske, iako su prirodno antimikrobne, može biti izazovno efikasno dezinficirati, što dovodi do potencijalnog rasta bakterija. Zato je Stiv otkrio šest različitih načina za temeljno čišćenje daski za rezanje.

Temeljito očistite nakon svake upotrebe. Ovo se može činiti očiglednim, ali nakon korištenja drvene daske za rezanje, bitno ju je temeljito očistiti. Započnite uklanjanjem ostataka hrane strugalicom ili lopaticom. 

Zatim operite ploču vrućom vodom i deterdžentom, koristeći četku ili spužvu da izribate sve površine, uključujući stranice. Na kraju isperite dasku vrućom vodom kako biste uklonili sve ostatke deterdženta.

Nemojte koristiti kuhinjsku krpu za sušenje daske nakon što je očišćena. Pustite da se osuši na zraku.

Prirodni dezificijens

Za ubijanje bakterija i dezinfekciju drvene daske za rezanje preporučuje se korištenje prirodnog dezinficijensa. Jedno efikasno rješenje je mješavina jednakih dijelova vode i bijelog octa. Napunite bočicu s raspršivačem otopinom i poprskajte je po cijeloj dasci. 

Pustite da odstoji nekoliko minuta kako bi kisela svojstva octa ubila sve bakterije. Zatim isperite ploču vrućom vodom kako biste uklonili miris.

Da biste uklonili fleke i neugodne mirise s vaše drvene daske za rezanje, pospite obilno grubom soli po cijeloj površini. Upotrijebite limun ili pola limuna da utrljate sol u drvo. Kisela svojstva limunova soka u kombinaciji s abrazivnom soli pomažu razgraditi fleke i ukloniti neugodne mirise. 

Ostavite mješavinu soli i limuna na dasci dvadesetak minuta, a zatim obrišite ostatke vlažnom krpom ili spužvom. Isperite ploču vrućom vodom i osušite je tapkanjem. Učinite to jednom svakih mjesec ili dva.

Izbrusite dasku

Svakih nekoliko mjeseci lagano izbrusite drvenu dasku za rezanje kako biste zagladili površinu i uklonili tragove noža. Koristite fino zrnati brusni papir i nježno brusite ploču u smjeru zrna. Brušenje pomaže u uklanjanju grubih područja, tvrdokornih mrlja i svih naslaga na površini. Nakon brušenja obrišite čistom krpom ili isperite ploču vodom i pustite da se osuši.

Tretirajte svoju dasku za rezanje uljem svakih nekoliko mjeseci ili kad god solite i brusite. Drvo je porozno, a redovno podmazivanje pomaže u održavanju njegovog stanja i sprječava razvoj bakterija. 

Nanesite ulje za hranu ili specijalizirano ulje za dasku za rezanje na drvenu dasku jednom mjesečno ili po potrebi. Namažite tanak sloj ulja po cijeloj dasci, uključujući stranice i ostavite da prodre u drvo nekoliko sati ili preko noći. Obrišite sav višak ulja čistom krpom prije ponovne upotrebe ploče.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.