ZDRAVIJA VARIJANTA

Paprike punjene povrćem

antastična kombinacija povrća u ovom jelu osigurat vam odličan obrok

Ukusno i fino. 24.hr

M. Z.

1.11.2023


Fantastična kombinacija povrća u ovom jelu osigurat vam odličan obrok, a ukoliko baš ne možete bez mesa, možete paprike punjene povrćem poslužiti kao prilog.

Sastojci

4 - 5 srednje velikih crvenih paprika

2 patlidžana

1 tikvica

1 luk

100 g žute paprike

150 g čeri paradajza

60 g maslina

1 kašika maslinovog ulja

300 g prezle

125 g mocarele (ili nekog sličnog sira)

so po okusu

biber po okusu

svježi bosiljak po okusu

Priprema

Operite sve povrće. Patlidžanu skinite kapicu, pa ga izrežite na kockice. Tikvicama uklonite krajeve, pa ih izrežite na komadiće.

Žutu papriku, tikvice i čeri paradajz također narežite na komadiće. Izrežite luk i pustite da se zapeče na laganoj vatri uz stalno miješanje. Po potrebi dodajte malo vrele vode.

U međuvremenu odrežite vrh kapice crvene paprike i ostavite sa strane. Paprikama uklonite niti i sjemenke, posolite ih i ostavite naopačke na čistu kuhinjsku krpu.

Kad je luk omekšao dodajte žutu papriku, posolite, pobiberite i dinstajte oko 5 minuta.

Pomiješajte patlidžane, bosiljak, još prstohvat soli i kuhajte 10 minuta. Na kraju dodajte tikvice i čeri paradajz, još prstohvat soli i kuhajte 5 minuta. Povrće treba da bude mekano, ali još cijelo.

Pustite da se ohladi pa ga stavite u zdjelu, dodajte masline, prezlu, listiće svježeg bosiljka i pažljivo promiješajte.

Crvene paprike posložite u pleh za pečenje ili plitku šerpu. Napunite ih dopola smjesom od povrća. U svaku papriku dodajte nekoliko komadića sira. Nastavite da punite preostalim povrćem i završite preostalim sirom.

Na svaku papriku stavite kapicu i pecite oko 35 minuta. Pripazite, paprike moraju da budu mekane, ali se ne smiju raspadati, pišu Vijesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.