RECEPT DANA

Jednostavno, a preukusno: Obradujte ukućane pikantnom tjesteninom sa svježim sirom

Garantira da za stolom neće biti nezadovoljnih

Recept za tjesteninu sa svježim sirom. Dreamstime

D. R.

27.8.2023

Mnogima prvi izbor kada nemaju posebne ideje što bi kuhali, pikantna tjestenina sa svježim sirom brzo se i jednostavno priprema, a garantira da za stolom neće biti nezadovoljnih.

Sastojci

500 g tjestenine (penne i sl.), 1,5 čaša umaka od rajčica, čaša svježeg kravljeg sira, 1/4 čašice sitno ribanog parmezana - plus za posluživanje, 1 kašika ulja od ljutih papričica, prstohvat soli

Priprema:

Kuhajte tjesteninu, povremeno miješajući, u slanoj vodi dok ne bude "al dente". Ocijedite i ostavite 1/2 čaše vode u kojoj se tjestenina kuhala za kasnije. U blenderu smiksajte umak od rajčica, svježi kravlji sir, parmezan i ulje dok ne dobijete glatku smjesu. Vratite tjesteninu u lonac, dodajte umak iz blendera i 1/4 šalice vode u kojoj se tjestenina kuhala. Miješajte, dodajući još vode po potrebi, dok tjestenina ne bude dobro prekrivena umakom, a umak se zagrije na temperaturu tjestenine. Podijelite tjesteninu na tanjure i pospite naribanim parmezanom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.