VRTOGLAVA CIJENA

Evo koliko košta najskuplji sladoled na svijetu: Možete kupiti polovan auto

Ušao u Ginisovu knjigu rekorda

Napravljen je od rijetkih sastojaka koji su podigli cijenu ovoj ledenoj poslastici. Printscreen/YouTube

E. Ag.

1.6.2023

Ako želite da probate (trenutno) najskuplji sladoled na svijetu, bolje je da imate izuzetno dubok džep za kupovinu! Japanski brend sladoleda “Cellato” ušao je u Ginisovu knjigu rekorda.

Kreirajući veoma poseban desert, (trenutno) najskuplji sladoled na svijetu napravljen je od rijetkih sastojaka koji su podigli cijenu ovoj ledenoj poslastici.

6.329 eura

Porcija ukusne ledene poslastice – sladoleda po imenu Bjakuja košta nevjerovatnih 873.400 japanskih jena, odnosno 6.329 eura! Za ovaj novac mogli biste, naprimjer, kupiti jedno dobro polovno vozilo.

Oni koji su imali novca, ali i sreće da ga probaju kažu da je svakako nešto o čemu treba pisati.

Razlog za ovako veliku “ginisovu” cijenu su sastojci, pri čemu se ističe rijedak bijeli tartuf koji se uzgaja u Albi u Italiji, po cijeni od 2 miliona japanskih jena (skoro 13.889 eura) po kilogramu. Ostali specijalni sastojci uključuju Parmigiano Reggiano i sake talog.

Miris bijelog tartufa

- Trebalo nam je više od godinu i po da se razvijemo, uz mnogo pokušaja i grešaka da bismo dobili pravi ukus. Postizanje titule u Ginisovoj knjizi učinilo je da se trud isplati - kaže predstavnik kompanije “Cellato”.

Pravljenje najskupljeg sladoleda nije bio jedini “Cellato” cilj. Željeli su da spoje evropske i japanske sastojke u obliku sladoleda. Da bi to uradio, “Cellato” je doveo Tadajošija Jamadu, glavnog kuhara u „RiVi“, restoranu u Osaki poznatom po svojoj maštovitoj fuzionoj kuhinji.

Nažalost, tim iz Ginisove knjige rekorda nije mogao da proba ovaj prelijepi užitak. Ali, prema riječima osoblja u „Cellatu“ koje je učestvovalo u degustaciji, bogat je ukusom i teksturom.

Rekli su da snažan miris bijelog tartufa ispunjava usta i nos, praćen složenim i voćnim ukusima Parmigiano Reggiana. Sake talog završava veličanstveno iskustvo okusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.