ISHRANA

Namirnice koje će vam pomoći da brže smršavite: Jedna stvar im je zajednička

Stručnjaci objašnjavaju da 25-30 posto dnevnih kalorija treba dolaziti iz izvora proteina

Bitan je visok sadržaj proteina. Printscreen

E. Ag.

1.6.2023

Dijeta s visokim sadržajem proteina je, prema riječima nutricionista, veoma efikasna jer povećava osjećaj sitosti, čime se smanjuje ukupni unos kalorija, a sve uz očuvanje čiste tjelesne mase.

Oni objašnjavaju da 25-30 posto dnevnih kalorija treba dolaziti iz izvora proteina, a dali su i preporuke namirnica koje bi trebalo da uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu ako želite da smršavite.

Jaja

Jedno jaje ima šest grama proteina i oni se smatraju "najboljim visokoproteinskim doručkom za gubitak masti".

- Bilo da je vaš cilj povećanje mišićne mase, što također ubrzava i metabolizam, ili samo sagorijevanje masti, jaja bi trebala biti glavni dio vaše ishrane - objasnila je dijetetičarka Dženet Kimsal.

Grčki jogurt

- Druga dobra opcija za doručak je grčki jogurt, jer ovaj mliječni proizvod ima malo ugljikohidrata i visok sadržaj proteina - rekla je dijetetičarka Brenda Peralta.

To je i odlična užina, jer jedna šolja grčkog jogurta osigurava 15-20 grama proteina. Uparite ga s granolom, bobičastim voćem ili čia sjemenkama za hranjivu užinu.

Piletina

- Posno meso, uključujući piletinu, puretinu i ribu, odlična je opcija za unos proteina, jer većina kalorija u nemasnom mesu dolazi direktno iz proteina - objasnila je Alison Heris.

Losos

Slično kao i piletina, losos nudi veliku količinu proteina, i prepun je zdravih masti.

Heder Henks, registrovani dijetetičar, rekla je kako je masna riba poput lososa "odličan izvor omega-3 masnih kiselina i vitamina D", koji "pomaže u smanjenju upale, reguliše imunitet i podržava varenje", a sve to može pomoći u gubitku kilograma.

Ona preporučuje da probate salatu od lososa s povrćem s malo ugljikohidrata za ručak, kako biste potakli osjećaj sitosti, povećali nivo energije i poboljšali varenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.