EL OJO

Tajna nacistička baza ili skrovište NLO-a: Misteriozni plutajući otok o kome se ništa ne zna

Gotovo je savršeno kružnog oblika i karakteriše ga neprekidna rotacija oko svoje ose

Snimci su pokazali i da otok postoji u delti reke Parana već dvadeset godina. Instagram

E. Ag.

13.11.2023

El Ojo, također poznat kao Eye Island ili Circular Island, jedinstven je i misteriozni plutajući otok koji se nalazi u delti rijeke Parana u sjeveroistočnoj Argentini.

Otok, koji ima oko 120 metara u prečniku, gotovo je savršeno kružnog oblika i karakteriše ga neprekidna rotacija oko svoje ose.

Otkriven 2016.

Njega je 2016. godine otkrio argentinski reditelj Serhio Nojspiler, tražeći lokaciju za svoj film o paranormalnim pojavama. Tek kada se vratio na to mjesto, shvatio je da je otok promijenio položaj, a kretanje su potvrdili i satelitski snimci s Googlea snimljeni u različito vrijeme. Snimci su pokazali i da otok postoji u delti reke Parana već dvadeset godina, od 2003. godine.

Plutajući otoci postoje širom Zemlje. Nastaju kada se korijen riječne biljke odvoji od dna jer je voda postala suviše duboka. Uobičajeno je da se takvi otoci pomjeraju, odnosno vjetar ih pomjera tamo-amo. U jezeru Titikaka, naprimjer, grupu od 120 takvih plutajućih otoka naseljava pleme Uru, ali im je potrebno stalno održavanje zbog delikatne i nestabilne strukture. Međutim, za razliku od njih, El Ojo je iznenađujuće čvrst i kompaktan, piše Punkufer.hr.

Nauka bez odgovora

Moguće je da je ovaj otok zapravo izlomljeni komad zemlje čija je rotacija izazvala ono što se stručno naziva rotacionim smicanjem, gdje su ivice brušene i tako se formirao njegov kružni oblik. Neki taj fenomen pripisuju prirodnom izvoru u močvarama, što bi objasnilo zašto se otok kreće tako dosljedno. Nojspiler je pokušao da prikupi sredstva za istraživanje otoka, ali nije uspio, tako da sile koje rotiraju El Ojo i njegove jedinstvene karakteristike ostaju nepoznate.

Zato ne manjka pseudoteorija o otoku: od špekulacija da se radi o tajnoj nacističkoj bazi ili skrovištu NLO-a, do onih da je natprirodnog porijekla. U svakom slučaju, El Ojo je sigurno jedno od najmisterioznijih i najfascinantnijih mjesta na cijelom svijetu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.