SAVJETI

Doktor otkriva četiri vitamina koji su neophodni za blistavu kožu

Ključno je procijeniti pravilan unos vitamina za potencijalne dobrobiti protiv starenja

Četiri vitamina za blistavu kožuz. Skin Center of South Miami

D. R.

17.2.2024

Iako postoji mnoštvo dostupnih seruma i krema protiv starenja, oslanjanje na proizvode i zanemarivanje pravilne prehrane možda nije najučinkovitiji način poboljšanja izgleda kože.

Dakle, važno je da se naša prehrana sastoji od raznolikog povrća, voća, izvora proteina i zdravih masnoća. Osim toga, ključno je procijeniti pravilan unos vitamina za potencijalne dobrobiti protiv starenja. Te promjene mogu dovesti do značajnih poboljšanja kvalitete kože.

Stručnjak za njegu kože i doktor Anil Rajani u Youtube-videu istaknuo je četiri vitamina koji su ključni za održavanje kože mladolikom i sjajnom.

Vitamin D

Rajani preporučuje uzimanje dodataka vitamina D kako bi naša koža izgledala zategnuto. Iako je najbolje ograničiti izlaganje suncu kako bismo izbjegli oštećenja od sunca i rak kože, on predlaže 15 minuta dnevnog izlaganja suncu jer je vitamin D dobar za kožu.

Vitamin D često nastaje kada koža upije sunčevu svjetlost. Napominje se da holesterol pretvara u vitamin D kada se to dogodi. Zatim se preuzima kroz jetru i bubrege te se prenosi kroz tijelo, što pomaže u stvaranju zdravih stanica.

- Ovo uključuje stanice kože, tako da se odnosi na kožu, a ne samo na tijelo - objasnio je u videu. Također, predlaže dnevno izlaganje suncu od otprilike deset minuta.

Vitamin C

Stručnjak tvrdi da se vitamin C u visokim razinama nalazi u vanjskom i unutarnjem sloju kože, poznatima kao epidermis i dermis. "Bori se protiv raka, djeluje kao antioksidans, a njegova uloga u proizvodnji kolagena pomaže elastičnosti kože", dodao je.

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju snažne i čvrste kože, pridonoseći njezinoj otpornosti protiv vanjskih utjecaja. Nalazi se u mnogim proizvodima za njegu kože protiv starenja. Osim toga, vitamin C, koji je prisutan i u agrumima, potiče zacjeljivanje rana, smanjuje oštećenje stanica i odgađa znakove starenja poticanjem prirodne proizvodnje kolagena.

Rajani preporučuje redovan unos vitamina C za obnovu kože i sprečavanje suhoće. Preporučena dnevna doza iznosi 1000 miligrama, a dodaci prehrani obično nisu nužni, prema stručnjaku.

Vitamin E

Baš kao i vitamin C, Rajani kaže da je vitamin E antioksidans čija je glavna funkcija u njezi kože zaštita od oštećenja uzrokovanih suncem. Vitamin E apsorbira štetno UV svjetlo od sunca kada se nanese na kožu.

Uzimanje ovog vitamina također može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja i bora. Pomaže i u liječenju upale kože, a poželjno je unositi dovoljno vitamina E putem hrane i dodataka prehrani.  Nalazi se u orašastim plodovima i sjemenkama.

Vitamin K

Dok dr. Rajani preporučuje dodavanje vitamina K u prehranu, naglašava da ne pomiješamo K1 i K2.

On tvrdi da je nedostatak vitamina K2 jedan od uzroka bora. Ipak, u videu se fokusirao na vitamin K1, za koji kaže da ne djeluje na kosti toliko koliko K2, te je bitniji u pomaganju tjelesnog procesa zgrušavanja krvi.

Osnovne funkcije ovog vitamina smatraju se korisnima i za određene kožne uvjete poput strija, vena, ožiljaka, tamnih mrlja i tvrdokornih krugova ispod očiju, prema Rajaniju. Istaknuo je da se vitamin K može pronaći i u različitim kremama za kožu te može spriječiti različita stanja kože, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.