GREŠKE

Vježbate, brojite kalorije, a rezultat izostaje: Zašto ne gubite kilograme

Odredite tačnu količinu kalorija koja odgovara vašem organizmu i vašem planu za mršavljenje i držite se toga

Veliki problem. Facebook

Z. K.

9.2.2024

Redovno vježbate, brojite kalorije, jedete voće i povrće, a ipak vam se čini da kilogrami ne nestaju? Moguće je da pravite male greške koje sami ne primjećujete, a pogubne su za mršavljenje.

Masne naslage

Nekoliko je navika koje sprečavaju gubitak kilograma. Tako trebate znati da namirnice koje se smatraju zdravijim varijantama ne sadrže nužno manje kalorija od nezdrave hrane. Neki voćni šejkovi i sokovi često sadrže mnogo kalorija. Najbolji način da pratite unos kalorija jeste da zapisujete šta i koliko ste pojeli.

Odredite tačnu količinu kalorija koja odgovara vašem organizmu i vašem planu za mršavljenje i držite se toga.

Tokom dijete mnogi ljudi posežu za grickalicama i desertima koji ne sadrže masti i šećer. Budući da smatraju da te namirnice ne debljaju, mnogima se dogodi da na taj način unesu dvostruko više kalorija.

Mnogi koji žele izgubiti kilograme stalno ponavljaju isti tip vježbi, a većina se nastoji trbušnjacima riješiti masnih naslaga na stomaku. Trbušnjaci učvršćuju mišiće, ali, ako zapostavljate kardiovježbe, nećete smršaviti. Redovan aktivan trening pomaže u sagorijevanju kalorija.

Tokom dana neophodno je piti mnogo vode, a mnogi to zaboravljaju, posebno zimi. Voda je najzdraviji napitak. Ne zaboravite i da svježe namirnice sadrže najviše zdravih nutrijenata, za razliku od prerađene koja može skrivati dodatne kalorije kojih niste svjesni. Zato jedite raznoliko svježe povrće i voće.

Važan stav

Ako gladujete tokom dana, kada konačno odlučite pojesti nešto, najčešće ćete posegnuti za nezdravom hranom. Tako unesena energija skladišti se u masnim naslagama, umjesto da se potrošila tokom dana.

Na kraju, važan je i stav. Jer, ako smatrate da ne možete izgubiti kilograme i da vam je u genetici zapisano da ne možete smršaviti, to će negativno utjecati na cijeli proces vaše dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.