POSEBNO FILTRIRANJE

Evo koliko se puta može ponovo upotrijebiti isto ulje za prženje

Kuhar predlaže da prvo odaberete ulje s visokom tačkom dimljenja

Bitna je vrsta ulja. Instagram

M. Z.

5.10.2023

Korisnik je u kolumni posvećenoj “kulinarskim nedoumicama”, koju redovno objavljuje ''The Guardian'', zatražio pojašnjenje u vezi s uljem za prženje, a neki poznati engleski kuhari dosjetili su se odgovoriti na to pitanje.

Visoke temperature

Prvo je bio Tom Hant (Hunt), nagrađivani kuhar, pisac i aktivista koji radi na zaštiti biološke raznolikosti i unapređenju jednakosti podizanjem svijesti o problemima koji utječu na naš prehrambeni sistem (uključujući otpad). Budući da su za prženje potrebne visoke temperature, kuhar predlaže da prvo odaberete ulje s visokom tačkom dimljenja. To uključuje ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje se ne smije odbaciti s obzirom na njegov izniman okus i preporučuje se upravo zbog njegove “tačke dimljenja više nego što mnogi misle”.

Važno je, ako namjeravate ponovo koristiti ulje, obratiti posebnu pažnju na hranu koju kuhate. Najvažnije je da ulje ne zagori ili da se dimi, u tom slučaju, mora se baciti. Nakon prvog prženja Hant ostavlja da se ulje potpuno ohladi, zatim ga filtrira kroz fino sito i gazu, prije nego što ga stavi u zatvorenu posudu na mračnom mjestu.

Drugi kuhari koriste druga ulja i druge sisteme čuvanja ulja za prženje. Kuharica i spisateljica Romi Žil (Romy Gill) slijedi korake svoje majke i stavlja svoje korišteno suncokretovo ulje u staklenu teglu, dok Četna Mekan (Chetna Makan) svoje čuva u tavi pokrivenoj poklopcem, filtrirajući ga neposredno prije upotrebe. 

Filtrirano ulje

Ali koliko puta se filtrirano ulje može ponovo upotrijebiti?

Nekoliko puta, a ovisno o slučaju i stanju ulja, na šta se uvijek mora paziti. Ne smije postati pretamno ili pjenasto ili imati bilo kakve taloge. Posebno ako počne smrdjeti, definitivno je vrijeme da ga bacite. Čif Žil (Chef Gill) ga koristi čak šest puta za svoja vegetarijanska jela, Mekan najviše pet puta, piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.