ZDRAVLJE TRUDNICA

Hemoroidi: Česta pojava u trudnoći

Što se tiče lijekova, posavjetujte se s vašim liječnikom za preporuku

Važno je unositi puno vlakana. Pixabay

Dž. R.

20.3.2024

Hemoroidi su nateknute vene u anusu i rektumu koje uzrokuju svrbež, žarenje, bol ili krvarenje. Dijele se na unutarnje, vanjske i mješovite hemoroide s obzirom na lokaciju i veličinu. Vrlo su česta pojava u općoj populaciji i jedni od najčešćih uzroka krvavih stolica.

Hemoroidi kod žena

U većini slučajeva, hemoroidi se liječe konzervativnim metodama poput promjene prehrambenih navika, protuupalnim čepićima, nehirurškim pristupom ili kao krajnja linija hirurški kada prethodne mjere ne postignu zadovoljavajući ishod.

Žene imaju veću predispoziciju za nastanak hemoroida tokom trudnoće i za vrijeme trajanja vaginalnog poroda zbog povećanog pritiska unutar trbušne šupljine i hormonskih promjena.

Procjenjuje se da 25 – 35 posto trudnica bude pogođeno neugodnostima koje nose hemoroidi.

Nastanak u trudnoći

Kako se maternica povećava tokom trudnoće, vrši sve veći pritisak na vene anusa i rektuma i uzrokuje njihovo naticanje, postaju tzv. varikozne.

Nastanku hemoroida u trudnoći pogoduju i ostali faktori koji uzrokuju nastanak hemoroida u općoj populaciji poput zatvora ili konstipacije, nepravilno pražnjenje crijeva (poželjno je odmah otići na WC kad se osjeti potreba, ne odgađati), nedovoljno uzimanje tečnosti, nepravilna prehrana siromašna vlaknima i dugotrajno sjedenje.

Hemoroidi poslije poroda

Mnogo žena poslije vaginalnog poroda dobije hemoroide zbog naprezanja i velikog povišenja pritiska unutar trbušne šupljine koje se tada javlja. No, to je normalna pojava i ne treba uzrokovati razloge za brigu jer u većini slučajeva nakon nekog vremena hemoroidi nestanu bez potrebe za liječenjem.

Ovo stanje, iako neugodno, uglavnom je bezopasno, ali svakako treba potražiti stručno mišljenje ljekara kako bi sebi olakšali.

Simptomi koji se javljaju su: svježa crvena krv u stolici (ponekad i vidljivo kaplje nakon obavljanja nužde), svrbež u analnom području, iritacija, osjećaj nepotpunog pražnjenja i bol. 

Ako hemoroidi ne prolaze duže vrijeme ili se ne liječe, moguć je razvoj komplikacija poput anemije ili povećanog rizika za nastanak infekcije.

Iako je dijagnozu moguće postaviti već iz samog kliničkog pregleda, poželjno je ispričati što detaljnije od kada se javljaju simptomi te zatim napraviti fizikalni pregled. 

U svakoj ordinaciji, liječnik bi trebao napraviti digitorektalni pregled kao prvi korak. Zatim vas može uputiti gastroenterologu na anoskopski pregled kako bi se utvrdila veličina, lokacija, stepen upale i krvarenja hemoroida.

Kako si pomoći

Kada su u pitanju hemoroidi uz trudnoći, prirodno liječenje i prevencija podrazumijevaju promjenu životnih i prehrambenih navika, ako imate sjedilački oblik posla, više puta tokom dana ustanite i prohodajte ili nabavite jastučiće koji bi smanjili pritisak na rektum dok sjedite, uvođenje vlakana u prehranu (povrća i cjelovitih žitarica), pijte dovoljno tekućine, namačite se u toploj vodi kako bi olakšali bolove i koristite vlažne maramice bez alkohola ako vam je obični toalet papir pregrub.

Što se tiče lijekova, oni pružaju kratkotrajno olakšanje i moguće ih je nabaviti u apoteci, ali posavjetujte se prije toga s vašim liječnikom za preporuku, obzirom na trudnoću, koji preparati bi bili sigurni za korištenje.

Većina simptoma povuče se nakon poroda, no ako potraju duže od mjesec dana uprkos konzervativnoj terapiji, potrebno je posegnuti za daljnjim mjerama poput skleroterapije, krioterapije ili hirurgije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.