NOVA STUDIJA

Majčina prehrana za vrijeme trudnoće mogla bi odrediti crte lica djeteta

Ukratko, majčina prehrana mogla bi definirati crte lica - poput oblika i veličine nosa ili čeljusti - njihove djece

Itekako je bitno šta majka jede tokom trudnoće. Instagram

M. Z.

27.3.2024

Možda biste za svoj izgled mogli kriviti mamine čudne trudničke žudnje. Porijeklo crta lica dugo je zbunjivalo naučnike, ali nova istraživanja sugeriraju da bi majčina prehrana tokom trudnoće zapravo mogla utjecati na određene crte lica još u maternici, piše New York Post.

''Kraniofacijalni oblik embrija''

Studija, objavljena u časopisu Nature Communications, povezuje nivo proteina majke s aktivnošću gena, posebno gena mTORC1, koji utječe na ''kraniofacijalni oblik embrija''. Otkrili su da su visokoproteinske dijete rezultirale izraženijim crtama lica - poput jače linije čeljusti i većih nosova - dok je niskoproteinska dijeta rezultirala vitkijim, oštrijim crtama lica.

Ukratko, majčina prehrana mogla bi definirati crte lica - poput oblika i veličine nosa ili čeljusti - njihove djece. Za potrebe studije, tim međunarodnih istraživača promatrao je gravidne miševe i zebrice koje su bile genetski manipulirane i hranile se različitim nivoima prehrane.

Prijašnje studije povezale su prehranu majki sa zdravstvenim ishodima kod djece. Veganska prehrana, naprimjer, povezana je s nižom porođajnom težinom. Jedna studija, objavljena ranije ove godine, otkrila je da dječaci koje su rodile pretile majke imaju veću vjerovatnost da će imati prekomjernu težinu pri rođenju i da su izloženi povećanom riziku od metaboličkih stanja - poput bolesti masne jetre - kasnije u životu.

Štetne hemikalije

Drugo istraživanje otkrilo je da su mame koje su jele ultraprerađenu hranu - što je povezano s nizom negativnih zdravstvenih posljedica - mogle prenijeti potencijalno štetne hemikalije, kroz nezdravu hranu, svojim fetusima, piše Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.