UPOZORENJE ZA RODITELJE

Zabranjen u jednoj zemlji: Omiljeni slatkiš sadrži supstancu koja može izazvati rak kod djece

Hemikalija daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila i kozmetike

Djeca je vole zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima. Facebook

E. Ag.

26.2.2024

Može li omiljena dječija poslastica – šećerna vuna – izazvati rak? Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju ovog slatkiša.

Pronađen rodamin B

Prošle sedmice, južna država Tamil Nadu primijenila je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisustvo supstance koja izaziva rak rodamina B,  u uzorcima poslanim na testiranje. Ranije ovog mjeseca, savezna teritorija Pudučeri zabranila je slatkiš, dok su druge države počele da testiraju njene uzorke, prenosi BBC.

Šećerna vuna, koja se u Indiji naziva i buddi-ka-baal (kosa starice), popularna je kod djece širom svijeta. Najčešće se nalazi u ponudi zabavnih parkova, sajmova i drugih zabavnih mjesta koje djeca posjećuju, a vole je zbog ljepljive teksture koja se topi u ustima.

P. Satiš Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Čenaju u Tamil Naduu, rekao je za Indian Express da neka jedinjenja u šećernoj vati „mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu“.

Evropa i Kalifornija zabranile upotrebu boje

Kumar je rekao da slatkiše, koji se prodaju u gradu, proizvode nezavisni prodavači, a ne registrirane fabrike.

Nekoliko dana kasnije, vlada je objavila zabranu njegove prodaje nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisustvo hemijskog jedinjenja rodamin B. Hemikalija daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila i kozmetike.

Studije su pokazale da hemikalija može povećati rizik od raka, a Evropa i Kalifornija su zabranile njenu upotrebu kao boje za hranu. Dok je zabranio šećernu vunu u Tamil Naduu, ministar zdravlja Ma Subramanian rekao je da će upotreba rodamina B u prodaji i posluživanju hrane biti kažnjiva prema zakonu o sigurnosti hrane. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.