VJEŽBE

Hod na prstima za ravna stopala

Najčešće se do polaska u školu djeci ovaj problem riješi laganim vježbama, a ako ortopedi procijene da treba dodatno poraditi na ravnim stopalima, mogu roditeljima dati i druge korisne savjete

Odlična vježba za ravne tabane jeste hod na prstima, peti i spoljašnjoj strani stopala. Ilustracija

Bebe i mame

18.5.2020

Ako ste primijetili da vaše dijete dok gazi bosim i mokrim nogama po betonu ostavlja otisak cijelog stopala na podlogu, to je siguran znak da ima ravne tabane. Ipak, ne treba paničiti, jer ovaj problem ima čak 94 do 97 posto mališana uzrasta do 18 mjeseci.

Ovaj procent se s godinama smanjuje, tako da ga ima svega četiri posto desetogodišnjaka. Najčešće je riječ o fleksibilnom ravnom stopalu, koje se s godinama mijenja i namiješta u pravilan položaj. 


Dodatna terapija

Uzrok ravnih stopala djece do tri godine je razvijeno masno jastuče na unutrašnjoj strani stopala. Ono vremenom ustupa mjesto mišićima, a ligamenti stopala ojačavaju, tako da se u većini slučajeva ono pravilno formira bez dodatnih terapija. 

Najčešće se do polaska u školu djeci ovaj problem riješi laganim vježbama, a ako ortopedi procijene da treba dodatno poraditi na ravnim stopalima, mogu roditeljima dati i druge korisne savjete. 

Najčešće je riječ o fleksibilnom ravnom stopalu, koje se s godinama namiješta u pravilan položaj. Ilustracija

Odlična vježba za ravne tabane jeste hod na prstima, peti i spoljašnjoj strani stopala. Ove vježbe možete djeci približiti kroz igru, tako da im ne predstavljaju obavezu već da uživaju u njima. Potrebno je tek nekoliko minuta svakog dana, a mišići i ligamenti će biti jači i čvršće će držati stopalo.


Djeci može biti interesantno i ako im prospete olovke ili klikere po podu, a da ih oni nožnim prstićima hvataju. Djeci starijoj od tri godine uglavnom savjetujemo ortopedske cipele, koje imaju specijalno urađenu Thomasovu petu. Ovo je veoma važno jer kod ravnih stopala peta pada, ide u polje, naginje prema unutrašnjoj strani stopala.  

Bolovi u nogama

Ravna stopala ne mogu se preko noći promijeniti. Za ovo je potrebno duže vrijeme, čak i nekoliko godina. Strpljenje je obavezno, kako mališana tako i roditelja. 

Djeci ravna stopala uglavnom ne smetaju, oni i ne znaju da ih imaju, ali se ponekad poslije cjelodnevne igre mogu požaliti na bolove u nogama. Treba napomenuti, da čak i ako se ravna stopala ne izliječe, nego ostanu takva, to neće nikako utjecati na kičmu. Ravni tabani ne moraju biti prepreka za normalno, zdravo odrastanje djece. 

Veoma rijetko se ravni tabani operiraju i uglavnom se ove intervencije ne rade kada su djeca mala, već se čeka adolescencija. Hirurško liječenje ograničavaju mnogobrojni faktori koji se prije operacije moraju eliminirati. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.