SAVJETI

Kako se našminkati za kancelariju

Umoran i nemaran izgled nije najbolja opcija kada je riječ o poslovnim prilikama

Nanesite tanak sloj podloge na očišćeno i pripremljeno lice. Ilustracija

Z. K.

24.11.2021

Lice je najuočljiviji dio našeg tijela, stalno je izloženo pogledima, pa umoran i nemaran izgled nije najbolja opcija kada je riječ o poslovnim prilikama, savjetuju stručnjaci. Potrebno je da obratite pažnju na šminku, jer ona igra veliku ulogu u ukupnom izgledu i mišljenju koje drugi stvaraju o vama.



Važan je kvalitet

Kada govorimo o šminki za kancelariju, važno je da je ona kvalitetna jer vaše lice mora da izgleda svježe cijelog dana. Ako želite da ujednačite ten, stručnjaci savjetuju da počnete s dobrom podlogom koja stvara utisak glatkog, njegovanog i odmornog lica. Nanesite tanak sloj podloge na očišćeno i pripremljeno lice kako biste postigli najbolji mogući izgled. Korektor nanesite na područje ispod očiju, fleke i, eventualno, bubuljice. Važno je se ne vide tragovi.

Kako biste spriječili „skidanje” mejkapa, preko podloge nanesite tanak sloj pudera u prahu. Tako ćete da odstranite višak masnoće s lica i postignete željeni izgled. Lice uvijek možete da osvježite rumenilom. Birajte prirodne boje, nijansu breskve ili nježno roze.



Taman ten

Ako imate tamniji ten, rumenilo može da bude boje terakote ili smeđih nijansi. Ono na šta upozoravaju stručnjaci je da izbjegavate crvene i svijetlo-ružičaste boje jer takva rumenila u radnom okruženju stvaraju vještački izgled.

Istaknite oči

Svijetloroze, smeđa, zlatna ili boja breskve dobar su izbor. Ilustracija

Kada šminkate oči, koristite tople nijanse sjenki, navode stručnjaci. Svijetloroze, smeđa, zlatna ili boja breskve dobar su izbor za gotovo sve tipove kože i tena, a slažu se dobro i sa svim bojama odjeće. Boje koje bi trebalo da izbjegavate ili da ih pažljivo koristite su plava i zelena i sve druge jake boje. Ako ne stavljate mnogo sjenke, oči možete da definirate kreonom, koji treba da povučete duž ivice gornjeg kapka. Za kraj nanesite crnu maskaru na gornje i donje trepavice. Kada je o usnama riječ, tokom radnog vremena najbolje je koristiti sjaj za usne, u nježnoroze ili boji breskve. Cilj je da se postigne prirodan, svjež i nenametljiv izgled, kažu stručnjaci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.