KORISNO

Hrana koja će ublažiti menstrualnu bol

Simptomi koji se javljaju za vrijeme menstruacije uključuju: nadutost, zadržavanje tekućine, lošu koncentraciju, loše raspoloženje

Magneziji smanjuje grčeve. ILUSTRACIJA

A. F.

10.8.2021

Stručnjaci tvrde da neke namirnice mogu olakšati menstrualnu bol.

Normalni menstrualni ciklus traje između 21-35 dana, a prosjek je 28. Krvarenje ne bi trebalo trajati duže od sedam dana.

Simptomi koji se javljaju za vrijeme menstruacije uključuju: nadutost, zadržavanje tekućine, lošu koncentraciju, loše raspoloženje.

Hrana koja sadrži kalcijum

Za njega se smatra da će smanjiti pojavu grčeva, spriječiti nadutost i zadržavanje tekućine, a nalazi se u namirnicama poput mlijeka, jogurta i sira. Potražiti ga možete i u ribama i sojinom mlijeku obogaćenom kalcijumom.


Vlakna

Vlakna će poboljšati pokretljivost crijeva i tako se može izbjeći nadutost. Cilj je u svaki obrok uključiti voće i povrće te integralne žitarice, a ne smijete zaboraviti niti na unos tekućine.


Magnezijum

Za magnezijum se smatra da će smanjiti simptome poput glavobolje i grčenja u mišićima, a možete ga pronaći u namirnicama poput tamne čokolade, avokada, zelenog lisnatog povrća, badema.


Vitamin E

Za ublažavanje simptoma menstruacije, studije su pokazale da je dobro uključiti 500 IU vitamina E, a možete ga pronaći u namirnicama poput sušenih koštica suncokreta, badema i maslacu od kikirikija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.