SAVJETI

Kako spasiti noge od uraslih dlačica

Rizična područja, poput zadnje strane butina, isperite toplom vodom ili ih obložite mlakim peškirima

Izbjegnite neželjene efekte nakon depilacije. Ilustracija

Z. K.

29.6.2021

S prvim ljetnjim danima većina žena poželi da ima besprijekorno lijepe i njegovane noge. Prvo i osnovno što morate da uradite je da ukonite neželjene dlačice kako bi noge bile glatke.


Upaljena koža

Neke žene pribjegavaju bezbolnim metodama poput brijanja, dok se druge oslanjaju na depilaciju, koja ima dugotrajniji efekat. Za koji god način da se odlučite, postoji mogućnost da se jave neželjeni efekti. Jedan od njih jeste i urastanje dlačica, koje ženama često zadaje glavobolju.

Žene koje imaju „jake“ dlake češće se susreću sa ovim, ne samo estetskim, već i zdravstvenim problemom. Mjesta na kojima dlaka počne da urasta mogu biti veoma bolna. Upaljene dijelove kože najčešće nije potrebno posebno tretirati kremama, već će se ona sama od sebe oporaviti. Ipak, najbolje bi bilo da do toga uopšte ne dođe.

Redovno pilingujte kožu, jer ćete tako ukloniti odumrle ćelije i spriječiti dlačice da se zaglave i pretvore u urasle kvržice. Rizična područja, poput zadnje strane butina, isperite toplom vodom ili ih obložite mlakim peškirima. Tako ćete otvoriti pore i omogućit ćete dlakama da lakše izbiju na površinu. Ovim postupkom spriječit ćete buduća urastanja.


Pozitivni efekti

Neposredno prije brijanja nanesite gel za brijanje ili kremu za omekšavanje kože. Ostavite da tako odstoji par minuta. Dobar izbor može biti i kokosovo ulje, jer je prirodno i ima pozitivne efekte na nježnu žensku kožu. Izbjegavajte nošenje uske odjeće. Urasle dlačice, također, mogu biti posljedica nošenja pantalona koje su jako priprijene uz kožu. Nakon uklanjanja dlačica birajte laganiju, širu gardarobu napravljenu od prirodnih materijala.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.