KORISNO

Prirodne maske za čvršću i zdraviju kosu

Za pripremu su vam potrebni banana, kašika meda i četvrtina limuna

Zbog mraza kosa slabi, gubi svoj prirodni sjaj i postaje lomljiva. Ilustracija

Z. K.

19.2.2021

Tokom ledene zime cijelo naše tijelo treba posebnu njegu. Ovo se odnosi, ne samo na kožu lica, koju smo već navikli štititi od hladnoće, već i na kosu. Zbog mraza kosa slabi, gubi svoj prirodni sjaj, postaje lomljiva i počinje opadati. Situaciju pogoršava suh zrak u zatvorenom, nedostatak vitamina i stalno nošenje šešira i kapa. Ovo su recepti za maske za kosu koje možete sami napraviti.

Prirodni sjaj

Maska za kosu od banane - Ova maska savršeno njeguje kosu i kožu glave i zasićuje ih vitaminima. Za pripremu su vam potrebni banana, kašika meda i četvrtina limuna. Ispasirajte bananu, iscijedite limun i dodajte kašiku meda u smjesu. Dobro izmiješajte i nanesite masku na kosu cijelom dužinom.

Kada se smjesa malo upije, umasirajte je u kožu glave nježnim pokretima. Poslije sat isperite toplom vodom i operite kosu šamponom.

Pasji trn - Maska od ulja pasjeg trna savršeno hidrira kosu i vraća joj prirodni zdravi sjaj. Recept za ovu masku je vrlo jednostavan: kupite ulje pasjeg trna, zagrijte malo u mikrotalasnoj i nanesite na kosu cijelom dužinom.

Stavite plastičnu kapu za tuširanje ili, jednostavno, umotajte kosu prozirnom folijom. Obmotajte sve peškirom. Poslije sat isperite kosu vodom i šamponom.

Topla voda

Maska od kokosa - Glavna osobina ulja je da dobro zadržava vlagu i sadrži kiseline korisne za kosu. Za hranljivu masku malo zagrijte ulje i nanesite samo na dužinu kose, bez dodirivanja korijena. Poslije pola sata dobro isperite toplom vodom.

Maska od žumanca - Priprema je vrlo jednostavna, a rezultat je vidljiv gotovo odmah. Odvojite žumance, dodajte par kapi limunovog soka i razblažite smjesu vodom. Nanesite masku po cijeloj dužini kose i isperite nakon pola sata.

Maska sa uljima

Prirodna ulja njeguju kožu i kosu jednako dobro kao i skupa kozmetika. Savršeno vraćaju sjaj kosi i njeguju oštećene vrhove. Uzmite jednu kašičicu ricinusovog ulja, ulja od čička i maslinovog ulja, zagrijte ih malo u mikrotalasnoj i nanesite na cijelu dužinu kose. Isperite nakon 15 minuta toplom vodom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.