SAVJETI

Pobijedite celulit

Ove tri vrste povrća treba da jedete što češće

Male kuglice prokelja slobodno smatrajte “tabletama” protiv celulit. Ilustracija

Z. K.

25.11.2020

U izboru voća i povrća skoro da i ne možete da pogriješite, ali sljedeće tri vrste treba da jedete što češće ako želite da se izborite s celulitom, tvrde stručnjaci.

Batat - Ovo je jedna od najstarijih vrsta povrća poznatih čovjeku, a pri tome i jedna od najhranljivijih i najzdravijih. Odličan je antioksidans i predstavlja broj jedan u poboljšanju cirkulacije i eliminaciji toksina, a to su dvije najvažnije stvari u borbi protiv celulita.

Brokoli - Ovo zeleno povrće je odličan borac protiv celulita iz tri razloga: prvo, sadrži alfa lipoičnu kiselinu koja pomaže protiv stvrdnjavanja kolagena. Drugo, predstavlja koncentrirani izvor vitamina C i odličan je izvor dijetalnih vlakana. Na kraju, brokoli su jedan od najboljih nemliječnih izvora kalcija, odličnog borca protiv celulita.

Prokelj - Male kuglice prokelja slobodno smatrajte “tabletama” protiv celulita. Osim vitamina C, prokelj sadrži i supstancu koja se zove indol-3-karbinol (I3C) i koja se u organizmu pretvara u di-indolil metan (DIM). DIM pomaže jetrenim enzimima da blokiraju proizvodnju 16-OH estrogena, štetnih materija koje su, također, odgovorne za gubitak kvaliteta kolagena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.