AROMATERAPIJA

Eteričnim uljima ojačajte tijelo

Dodatna terapija u liječenju nesanice, jačanju koncentracije te smanjenju nervoze, boli i mučnine

Aromaterapija se sve češće koristi kao dodatna terapija u liječenju nesanice. Ičustracija

Z. K. / Avaz.ba

25.8.2020

Eterična ulja koriste se stoljećima, ne samo za osvježavanje prostora. Sad napokon i nauka potvrđuje njihovu ljekovitost.

Potiče san

Aromaterapija se sve češće koristi kao dodatna terapija u liječenju nesanice, jačanju koncentracije te smanjivanju nervoze, boli i mučnine. Naučnici su potvrdili da udisanjem molekula eteričnog ulja, olfaktivni receptori u nosu šalju signal u onaj dio mozga koji kontrolira emocije. Zato nas pojedini mirisi mogu podsjetiti na neka davno zaboravljena sjećanja. Različite biljke potiču različite emocije pa vas tako neki mirisi mogu razbuditi, dok će vas drugi uspavati. 

Lavanda uspavljuje - Nježan miris lavande ne podsjeća samo na ljeto nego i smiruje nerve te potiče duboki i obnavljajući san. Lavanda potiče stvaranje alfa moždanih talasa u stražnjem dijelu mozga, koji se povezuju s osjećajem opuštenosti.

Menta smanjuje apetit - Kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja mente u malu posudu s vodom i potom udahnite. Istraživanja su pokazala kako su ljudi koji su udisali metvicu tokom sedam dana, unijeli 2.800 kalorija manje od onih koji nisu udisali ulje metvice. Miris mente aktivira receptore koji daju osjećaj sitosti pa onda nemate potrebu za dodatnom hranom.

Uklanja depresiju

Limun za bolje raspoloženje - Samo jedan udisaj mirisa limuna dovoljan je da nam popravi raspoloženje. Istraživanja čak sugeriraju kako bi miris limuna mogao pomoći u liječenju od depresije i smanjiti upotrebu antidepresiva. Također, miris limuna može pozitivno utjecati na normaliziranje hormona u krvi.

Đumbir ublažava mučnine

Rezultati su toliko dobri da čak i američki centri za liječenje raka koriste eterično ulje đumbira. Ilustracija

Već ste, vjerovatno, čuli da je đumbir dobar za želudac i da smanjuje osjećaj mučnine. Isti učinak ima i udisanje eteričnog ulja đumbira. Rezultati su toliko dobri da čak i američki centri za liječenje raka koriste eterično ulje đumbira kako bi olakšali liječenje pacijentima koji se podvrgavaju zračenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.