NJEGA

Borba protiv narandžine kore: Možemo li se riješiti celulita

Važno je donijeti odluku, napraviti plan, duboko udahnuti i krenuti

Z. K. / Avaz.ba

Odaberite najbolji tretman za sebe

Foto: Ilustracija


Brzi način života nekad nas tjera da životu pristupamo površno, nabrzinu, želimo se odmah osloboditi bora, celulita, viška kilograma uz minimum truda, lijeno.

Vidljivi rezultati

Takav stav uglavnom rezultira razočarenjem i uvjerenjem da su anticelulitni tretmani beskorisni, odnosno da su „čista prevara“. Na rad s takvim klijenticama (koje ne učestvuju u vlastitim tretmanima) terapeuti ne bi trebali pristajati. S druge strane, postoje klijentice koje su spremne učestvovati i kod kojih su rezultati na tijelu nakon odgovarajućeg anticelulitnog programa itekako vidljivi. 

Dakle, prije nego što krenete s anticelulitnim tretmanima dobro je znati:

1. Važno je donijeti odluku, napraviti plan, duboko udahnuti i krenuti!

2. Odaberite najbolji tretman za sebe, ne onaj koji je trenutno najpopularniji i najskuplji, nego onaj koji će vam pomoći osloboditi se celulita, a da vam pri tome neće naštetiti (naprimjer, osobe s krhkim kapilarima i proširenim venama ne smiju u kapsule, saune i termo deke s visokim temperaturama, niti na agresivne masaže, a trudnicama se također ne preporučuju anticelulitni tretmani). Zato su uvijek najbolji personalizirani tretmani.

Preporuka stručnjaka

3. Tretmani u kozmetičkim salonima/wellness centrima samo su jedan dio ukupne „terapije“. 

4. Prilikom anticelulitnih programa dobro je pokrenuti jetru, bubrege, cirkulaciju krvi i limfe te probavu, odnosno odbacivanje toksina iz tijela.

6. Savjetovanje o prehrani, fitoterapija i kretanje/tjelovježba obavezni su dio anticelulitnog programa, radite ih uz preporuku stručnjaka.

7. Poželjna frekvencija dolazaka za većinu tretmana je 2-3 puta sedmično.

Informirajte se

  • Isključite svijet oko sebe

    Isključite svijet oko sebe

    Foto: Ilustracija


Fokusirajte se na svoje tretmane i program detoksikacije: informirajte se tačno šta sve sadrže tretmani, a tokom izvođenja, bilo onih u centru ili kućnom wellnessu, budite prisutni u svom tijelu, isključite svijet oko sebe, sve što bi vam moglo odvući pažnju u vremenu posvećenom vašoj dobrobiti.

Prehrana i detoksikacija

  • Detoksikacija organizma dobar je početak bitke protiv celulita

    Detoksikacija organizma dobar je početak bitke protiv celulita

    Foto: Ilustracija


Detoksikacija organizma dobar je početak bitke protiv celulita, a podrazumijeva mnogo svježeg voća i povrća te veće količine voćnih sokova i cjelovitih žitarica. To istovremeno znači izostavljanje kafe, cigareta, alkoholnih pića, soli, krekera i jakih začina. Preporučuje se hrana s niskim udjelom masti, bogata vlaknima i složenim ugljikohidratima. 

Prehrana bez mnogo mesa i unos manje masti životinjskog porijekla i manje toksina, a uzimanje velikih količina izvorske vode znači ispiranje tih toksina. Redovna masaža učvršćuje tkivo, skuplja kožu te značajno pospješuje cirkulaciju krvi.

Više o temi Celulit

BRINITE O SEBI
Bršljan i maslačak borci protiv celulita
RIJEČ STRUČNJAKA
Kako se nakon poroda vratiti u formu
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na