SAVJETI

Sa procesom starenja nema šale: Sačuvajte mladoliki izgled

Tajna je u zdravoj ishrani, bez ulja, kao i rutini njegovanja kože

Tajna je u zdravoj ishrani. Ilustracija

Avaz.ba

25.6.2020

Iako s godina postajemo mudriji i ostvareniji, istovremeno se suočavamo sa borama, flekama na koži, sijedim vlasima... Da bismo to spriječili trošimo mnogo novca na napitke i kreme koji mogu da zaustave sat, iako je jednostavnije (i jeftinije) da ponešto usvojimo od Japanki. One su poznate po zategnutoj koži lica. Tajna je u zdravoj ishrani, bez ulja, kao i rutini njegovanja kože.

Zeleni čaj

Pijte zeleni čaj - Zeleni čaj umiruje i može da smanji rizik od razvoja kancera, a kada je riječ o njezi, sprečava pojavu bora i štiti kožu od oštećenja koja mogu da izazovu UV zraci. Svakodnevno ispijanje šoljice zelenog čaja pomaže i pri gubitku kilograma, pa i to doprinosi mladalačkom izgledu. 

Jedite morske alge - Morske alge su prijatelj kože, a veoma su zastupljene u ishrani Japanaca. Obiluju vitaminima i mineralima. Ako ih redovno konzumirate štite kožu od oštećenja koja mogu da izazovu sunčevi zraci. Sadrže i određene protivupalne komponente koje smanjuju oticanje i crvenilo, a jod pomaže u reguliranju metabolizma.

Redovna masaža

Masaža čini čuda - Redovne masaže odlične su za tijelo, jer podstiču cirkulaciju i opuštaju prenapregnute mišiće. Lice nije izuzeto od toga. Možete da ga masirate i sami, tako što ćete najpre investirati dobar masažer za lice, sa višeugaonim valjcima. To će vam se višestruko isplatiti. Koristite ga svakodnevno, dok gledate TV ili čitate. Tako ćete ubrzati cirkulaciju, što će kožu osvježiti i vratiti joj zdrav sjaj.

Koristite blaga sredstva

Lice operite samo jednom dnevno. Ilustracija

Žene u Japanu više vjeruju prirodnim proizvodima nego industrijskim. Znaju koliko su hemikalije štetne, baš kao i pretjerano pranje lica. Opsjednuti smo uklanjanjem tragova ulja sa kože, zaboravljajući da ona obezbjeđuju hidriranost. Zato, umjesto da nekoliko puta dnevno perete lice nekim grubim sredstvom za čišćenje, opredijelite se za proizvod koji se sastoji od svega nekoliko prirodnih sastojaka. 

 Lice operite samo jednom dnevno, i to pred spavanje. Ako vam je koža masna potrebno joj je više pažnje, pa tokom dana možete da koristite vlažne maramice na biljnoj bazi.


Koristite kreme i maske bogate kolagenom. Ilustracija

Ne zaboravite kolagen

Japanke obilato koriste kreme i maske bogate kolagenom, a i ishrana im je bazirana na bujonu od kostiju ili spirulini (vrsta algi), koji su bogati ovom najvažnijom bjelančevinom u ljudskom organizmu, zaduženom da kožu održava zategnutom i mladom. Pušenje, izlaganje suncu i loša ishrana crpe zalihe kolagena, a ako tome dodamo i godine jasno je da je s godina potreban povećan napor da bismo ga imali dovoljno. 


Ponekad je neophodno da lice odmorite od kozmetičkih proizvoda. Ilustracija

Također, ponekad je neophodno da lice odmorite od kozmetičkih proizvoda, jer previše krema može da utiče na elastičnost kože. Kad god je moguće, pustite kožu da diše, barem 24 sata sedmično u kontinuitetu. Za to vrijeme poštedite je šminke i losiona, da bi pokrenula prirodne odbrambene mehanizme.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.