SIGNALI

Šta dovodi do rane menopauze

Žene koje su imale neki operativni zahvat na jajnicima ili maternici mogu osjetiti rane simptome menopauze

Rana menopauza je stanje koje nastaje prije 40. godine. Ilustracija

Zdravlje u kući

23.5.2020

Menopauza se u prosjeku javlja oko 50. godine i to je period nakon posljednje menstruacije u životu. A rana menopauza je stanje koje nastaje prije 40. godine. 

Naučnici navode da se granica za menopauzu kao i za početak puberteta, uveliko smanjila, ali, pored prirodnog procesa, postoji i nekoliko drugih razloga zbog kojih bi menopauza mogla nastupiti ranije.

Ako ste primijetili promjene koje liči na simptome menopauze, a smatrate da za to nije vrijeme, obavezno se posavjetujte s ljekarom da otkrijete pravi razlog ulaska u menopauzu.

Operativni zahvat

Žene koje su imale neki operativni zahvat na jajnicima ili maternici mogu osjetiti rane simptome menopauze, a kada je u pitanju odstranjivanje maternice ili jajnika, menopauza nastupa gotovo trenutno. 

Čak i zahvati u abdomenu koji nisu povezani s reproduktivnim organima mogu poremetiti protok krvi prema jajnicima i izazvati ranu menopauzu.

Prevremeni prestanak rada jajnika

Postoji mogućnost da žene koje u menopauzu uđu tokom trideset ili čak dvadedesetih godina pate od neke bolesti koja je uzrokovala prestanak rada jajnika. Obavezno se savjetujte s ljekarom koji će vas uputiti da obavite sve testove i otkrijete pravi uzrok.

Policistični jajnici

To stanje utječe na na ovulaciju, izaziva upalne procese i kao rezultat donosi oštećenja koja uništavaju folikule. Ako patite od sindroma policističnih jajnika velika je vjerovatnoća da ćete u menopauzu ući prije vremena.

I autoimuna oboljenja uzrokuju ranu menopauzu. Ilustracja

Autoimuna oboljenja

Autoimune bolesti kao što su dijabetes, bolesti štitne žlijezde, reumatoidni artritis ili lupus uveliko utječu na rad hormona i izazivaju ranu menopauzu. 

Hemoterapija

Hemoterapija i liječenje radijacijom obično sa sobom donose rane znake menopauze u vrijeme kada ne bi trebala nastupati. Dokazano je da čak i lijekovi koje žene uzimaju da smanje rizik od nastanka raka dojke mogu utjecati na to da menopauza nastupi u ranijem životnom dobu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.