KORISNO Šta se dogodi tijelu kada prestanete jesti bijeli hljeb

Primjetno nestaju kilogrami

Više od 70 posto ljudi koji prestanu jesti hljeb gube na težini u roku od dvije sedmice

Zdravlje u kući

Kada se izbaci bijeli hljeb iz ishrane kilogrami nestaju

Foto: Ilustracija


Svi znate da trebate izbjegavati tri bijele opasnosti: so, šećer i brašno. Iako to znate, teško odolijevate ovim namirnicama, jer je hljeb mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti nijedan obrok.

Ipak, količina ugljikohidrata često hljeb čini nezdravom namirnicom, a pogotovo napravljen od bijelog brašna. Postoji mnogo razloga zbog kojih je dobro izbaciti hljeb iz prehrane.

Ako naglo izbacite hljeb iz prehrane, na tijelu se odmah primjećuje, i to u obliku gubitka kilograma. Nije riječ o brzom mršavljenju, nego o gubitku vode koja se skuplja u tijelu. Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikena, mliječne kiseline koja skuplja vodu.

Prerađeni ugljikohidrati, a bijeli hljeb ih je pun, u organizmu izazivaju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada.

Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i želju za hranom, a vi se debljate. To ne znači da iz prehrane izbacite skroz hljeb, nego da bijeli hljeb zamijenite onim napravljenim od cijelih žitarica koje reguliraju probavu i balansiraju šećer u krvi.

Bolja probava

Bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu kao što je slučaj s crnim i integralnim hljebom. On uzrokuje zatvor i druge probleme s probavom. Kada izbacite bijeli hljeb iz prehrane, umjesto njega konzumirajte cijele žitarice, vaša probava će se normalizirati.

Kada se pšenica bere, puna je vitamina, ali sve korisne tvari nestaju kada se zrno obrađuje. Čak i vrhunska bijela brašna zadržavaju samo oko 30 posto korisnih tvari koje su imale prije obrade, a te tvari postanu neaktivne nakon samo dvije sedmice, a rok trajanja brašna je godinu. 

Bijeli hljeb nema okusa. Hljeb vas ne sprečava da uživate u okusu mesa, supe, sira ili nečeg drugog što jedete s hljebom. U poređenju s proizvodima od cijelog zrna brašna, bijeli hljeb ne poboljšava okus ostale hrane.

Savremeni svijet zahtijeva proizvodnju što više pšenice pa se ona uzgaja u što kraćim razdobljima, a poljoprivrednici je špricaju pesticidima. Dodaju joj brojne hemikalije kako bi je zaštitili od miševa i gljivica.

Bijeli hljeb je proizvod koji ne sadrži nikakve korisne tvari. Konzumiranje namirnica koje ne sadrže vitamine onemogućava tijelu da ostane mlado. Oni koje vole proizvode od rafiniranog brašna većinom izgledaju starije nego što uistinu jesu.

Više o temi Hljeb

BIZNIS
Klas noviteti u službi zdravlja
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na