ŽENA

Proširene vene češće su problem žena

Subjektivne tegobe i objektivne promjene kod određenog broja bolesnika mogu trajati godinama

Avaz.ba

22.12.2017

Šta su to proširene vene? Za većinu ljudi proširene vene su samo jednostavan estetski problem i ne uzrokuju nikakve smetnje, osim smetnje izgledu. No, kod nekih osoba one mogu uzrokovati bol i neugodu. Ponekad proširene vene mogu dovesti i do većih problema. One također mogu biti simptom drugih, većih problema s cirkulacijom.

Varikoziteti su vijugavo proširene površinske vene nogu. Četiri puta češće se mogu vidjeti kod žena. A ovo su najčešća pitanja i odgovori u vezi sa venama.

Da li su proširene vene nasljedne?

Primarni varikoziteti se uglavnom nasljeđuju. Pojavljuju se najčešće oko dvadesete godine. Riječ je o genetski uvjetovanoj sistemskoj slabosti vezivnog tkiva.

 Koji su faktori rizika za nastanak ove bolesti?

Faktori rizika su:

1. hormonalni uticaji (npr. učestale trudnoće, poremećaji u lučenju estrogena i progesterona, uzimanje oralnih kontraceptiva),

2. poremećaji statike (najčešće spušteno stopala),

3. povećana tjelesna težina,

4. poslovi koji zahtijevaju dugotrajno stajanje ili sjedenje.

Ž4 = Da li se u trudnoći stvaraju proširene vene?

Kod žena kod kojih se proširene vene javljaju još u doba puberteta, primijećuje se pogoršanje u toku trudnoće. Pacijenti uglavnom imaju osjećaj težine u nogama, grčeve u mišićima potkoljenica, pogotovo navečer.

Varikozne vene mogu dovesti do hroničnog venskog zastoja sa posljedičnim oštećenjem kože donjeg dijela potkoljenica.

Da li pojava proširenih vena znači da imamo problem sa dubokim venama?

Sekundarni varikoziteti nastaju nakon oštećenja zalistaka u dubokim venama zbog neliječene, nepravilno ili nedostatno liječene duboke venske tromboze, pa dolazi do povrata venske krvi u površinske vene, što opet rezultira njihovim širenjem.

Subjektivne tegobe i objektivne promjene kod određenog broja bolesnika mogu trajati godinama bez većeg pogoršanja pa uz edukaciju, usvajanje određenih životnih navika i lokalnu terapiju ne dolazi do drugih teškoća.

Međutim, kod određenog broja bolesnika nastaje kronični venski zastoj s posljedičnim oštećenjem kože.

Kada se trebamo obratiti doktoru?

Najvažnije se doktoru obratiti u prvoj fazi kada se počinju javljati bolovi i grčevi u potkoljenicama te kada se promjene javljaju u području skočnih zglobova u vidu malih proširenih vena i kapilara koje su isključivo estetski problem, uz moguću pojavu otoka skočnog zgloba i/ili stopala i donjeg dijela potkoljenice.

Koji su znaci da bolest napreduje?

Druga faza manifestira se kožnim promjenama na potkoljenicama (otok,crvenilo, vlaženje, kruste i sekundarna infekcija) i brojnim subjektivnim tegobama. Promjene uglavnom zahvaćaju donju trećinu potkoljenice, skočni zglob i gornji dio stopala.

Upala se može povući, nakon čega zaostaju tamne i svijetle fleke, te trajna atrofična oštećenja kože i dr.

Mogu li kod bolesti vena nastati rane koje ne zarastaju?

Razvijena faza bolesti se manifestira venoznim ulkusom, najčešće u području unutrašnjeg ili vanjskog dijela skočnog zgloba. Više njih istodobno otežava i produžuje liječenje.

Češće se pojavljuju na prethodno oštećenoj koži. Kod većih često dolazi do sekundarne bakterijske infekcije. Manji ulkusi većinom nisu bolni, ali ako zahvaćaju veće površine, bolnost je izražena.

Ovi ulkusi mogu trajati jako dugo, pa i nekoliko mjeseci i godina, ako se ne liječe. Isto tako nakon izlječenja mogu nastati novi ulkusi. Bakterije sa dna ulkusa mogu prijeći na okolnu kožu usljed čega nastaje upala okolnog tkiva. Veće komplikacije ovog oboljenja česte su kod dijabetičara.

Najefikasnija mjera

Suzbijanje i sprečavanje zastoja u venskoj cirkulaciji na nogama prva je i najefikasnija mjera u prevenciji i liječenju ovog oboljenja.

Kod već izraženih varikoziteta, uz pozitivnu obiteljsku anamnezu ili simptome hronične venske insuficijencije, uz lokalnu terapiju obavezno je nošenje elastičnoga kompresivnog zavoja ili čarapa.

Elastične čarape su jednostavnije za primjenu, usporavaju napredovanje bolesti, imaju dobar terapijski učinak i dobra su profilaksa duboke venske tromboze i trofičkih promjena na koži potkoljenice.

Određuju se individualno, mjerenjem ekstremiteta na određenim mjestima i izražavanjem stepena potrebne kompresije. Stavljaju se ujutro prije ustajanja i nose cijeli dan. Postavljaju se od prstiju stopala sve do prepone, tako da je jačina kompresije veća kod prstiju, a prema gore se smanjuje.

Šta možemo uraditi da spriječimo nastanak proširenih vena?

Prevencija je izrazito važna, jer bolesnik svojim načinom života može mnogo uticati na razvoj i tok bolesti. Valja što više izbjegavati dugotrajno stajanje na istome mjestu ili sjedenje.

Poželjno je svakodnevno umjereno vježbanje (hodanje, vožnja bicikla, lagano trčanje), ovisno o životnoj dobi i pridruženim bolestima, a nužna je i redukcija tjelesne težine.

Svim navedenim mjerama, uz obavezno nošenje elastičnih kompresivnih čarapa ili zavoja, bolesnik može godinama držati svoju bolest pod kontrolom i bitno poboljšati kvalitetu života.

Važno za trudnice

Proširene vene koje se pojave tokom trudnoće ne trebaju nikakav tretman i nestaju same 3 do 12 mjeseci nakon poroda. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.