ŽENA

Kritična zona kod većine žena: Vježbe za uklanjanje sala s trbuha

Piše: Avaz.ba

22.12.2017

Za skidanje masnih naslaga oko struka potrebne su posebne mjere. Što smo stariji, to su masne naslage na trbuhu tvrdokornije. Mnogima se masnoće na trbuhu nataloži, jer se nedovoljno kreću, jedu previše i nezdravo. No, neki opažaju da im struk postaje sve širi iako se hrane pretežno zdravo i jednako su aktivni.

Manjak estrogena

Neke hormonalne promjene pogoduju gomilanju masnoća na kritičnim mjestima. To preoblikovanje tijela češće pogađa žene nego muškarce, a javlja se kao posljedica promjena u metabolizmu tokom i uoči menopauze. Smanjena proizvodnja spolnog hormona estrogena navodi tijelo da preusmjerava masnoće prema trbuhu. Druge hormonalne promjene izazivaju slabljenje osjećaja sitosti, koji izostaje i nakon obroka.

Povišen nivo grelina, hormona koji potiče apetit te snižen nivo leptina, hormona sitosti, uzrokuju povećanu glad i poremećaje spavanja, svojstvene perimenopauzi i menopauzi. Ako je žena izložena povećanom stresu ili je, naprosto, osjetljivija na stres, nadbubrežne žlijezde luče veće količine stresnog hormona kortizola. Taj hormon, osim što donosi osjećaj uzrujanosti i napetosti, potiče gubitak mišićne mase i taloženje masnoća oko struka.

Ako su prehrana i vježbe, koje su ranije bile dovoljne za sprečavanje pojave sala na trbuhu, postale nedovoljne, trebate primijeniti posebne mjere. Sklekovi i čučnjevi ne utječu na masne naslage oko struka, iako pomažu u jačanju brojnih mišićnih grupa pa ih je preporučljivo i dalje izvoditi. Za borbu protiv masnih naslaga na stomaku, prionite na vježbu koju preporučuje proslavljeni dr. Oz.

Preporuka dr. Oza

Oslonite se o tlo dlanovima i nožnim prstima, pogrbite se kao mačka i vježbajte duboke trbušne mišiće. Udahnite, uvucite trbuh koliko god možete i zadržite se u tom položaju četiri sekunde. Potom izdahnite i, nakon četiri sekunde, ponovite prethodnu radnju: udahnite, uvucite trbuh i zadržite ga uvučenog četiri sekunde. Izvodite ovu vježbu svakodnevno po deset puta.

Ako vam je teško izvoditi vježbu na tlu, pokušajte nešto slično na stolici. Položite laktove i podlaktice na sjedalicu, a nožne prste na tlo. Tada naizmjenično primičite koljeno nosu i pokušajte dotaknuti nos vrškom koljena. Cilj vježbe je uvlačenje pupka što je više moguće prema kičmi.

Zdrave masnoće

Treba jesti jednostruko nezasićene masnoće, koje nisu opasne po liniju nego, naprotiv, ubrzavaju topljenje masnih naslaga. Ove “dobre” masnoće nalaze se u orašastim plodovima, sjemenkama, maslinovom ulju, ulju od kikirikija i kanolinom ulju. Snabdijte se i integralnim brašnom, vlaknastom hranom i zelenim čajem. Sastojci iz ovih namirnica ubrzavaju metabolizam i pospješuju sagorijevanje masnoća oko struka.

Ništa bez znojenja

Čučnjevi i sklekovi mogu istopiti salo ako se izvode tako da je trening visokointenzivan, što znači da je puls visok prilikom izvođenja vježbi. Napravite 10 čučnjeva pa 10 sklekova, zatim malu pauzu pa to sve ponavljajte 20 minuta. To je samo jedan primjer koji stvarno funkcionira. Vježbe za trup, duboke leđne i trbušne mišiće su za prevenciju od povreda kičme i slično, odnosno za funkcionalnost i kvalitet života u starijoj dobi, ali od njih nećete bolje izgledati na plaži. Vježbe moraju biti napornije i morate se znojiti.


Bjelančevine

Trebaš smanjiti količinu unesenih ugljikohidrata i povećati količinu bjelančevina. Ugljikohidrati, pogotovo oni brzi, potiču izlučivanje inzulina, koji tada djeluje negativno te navlači vodu, od čega možete izgledati natečeno.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.