ŽENA

CELULIT je moguće i spriječiti i liječiti

Sam proces uklanjanja celulita podrazumijeva mnogo truda propraćenog kombinacijom ishrane, vježbanja, zdravog stila života i kozmetičkih tretmana

Avaz.ba

7.12.2017

Celulit je promijenjeno masno tkivo koje se nakuplja na nekim dijelovima tijela (butine, kukovi, sjedalni dio, stomak, listovi nogu, područje oko skočnog zgloba, oko koljena, a ni ruke nisu pošteđene kao ni predio vrata).

Celulit se može javiti u bilo kom životnom dobu, od puberteta do menopauze, a opisani su slučajevi i poslje menopauze, pa čak i kod djece. Mnogobrojni su uzorci koji dovode do njegovog nastanka i razvoja:

1. Nepravilna ishrana i nedovoljno uzimanje tečnosti,

2. Nedovoljna fizička aktivnost,

3. Nošenje neadekvatne obuće i odjeće (visoke potpetice, tijesna odjeća),

4. Od zdravstvenih problema: (poteškoće sa varenjem, česte opstipacije – zatvori, poremećaj cirkulacije, poremećaj u radu jetre, bubrega, štitne žlijezde, spolnih hormona, nepravilno disanje, neadekvatna primjena lijekova – kontraceptivne pilule itd….),

5. Stres,

6. Pušenje i pijenje alkohola,

7. Genetski faktor.

Celulit nije gojaznost i od njega mogu oboljeti i mršave osobe, pa čak balerine i sportistkinje, a blokada masnih ćelija može nastupiti i prije puberteta. Osim estetskih nedostataka on može biti uzrok čitavog niza poremećaja kao što su bolovi u zglobovima, grčevi u nogama, osjećaj težine u nogama, rukama, kičmi te lako zadobijanje modrica.

Pomoć iz prirode

Sam proces uklanjanja celulita podrazumijeva mnogo truda propraćenog kombinacijom ishrane, vježbanja, zdravog stila života i kozmetičkih tretmana.

Ako se pravilno udruže sve alatke u borbi protiv celulita (ishrana, trening, njega), njegovo pojavljivanje može se kontrolirati.

U prirodi, oko nas, postoji mnogo saveznika u borbi protiv celulita. Biljke koje su do sada pokazale uspješnost na polju borbe protiv celulita su peršin, maslačak, čičak, zeleni čaj, đumbir, trešnjine peteljke i bosiljak. Započeti dan bilo kojim od ovih čajeva dobar je početak u borbi protiv celulita.

ČAJ OD TREŠNJINIH PETELJKI posebno je zanimljiv jer vidljivo uklanja celulit, a sve što treba je prokuhati 2 kafene kašičice suhih peteljki u 2 dl vode i piti par puta dnevno.

MASLAČAK je biljka koja se koristi za pomoć kod mršavljenja i detoksikacije organizma. Zbog svog diuretskog djelovanja, čest je sastojak mješavine čajeva za mršavljenje. Podstiče mokrenje i rad bubrega.

MORSKE ALGE su se pokazale kao vrlo uspješne u liječenju i prevenciji celulita. Često se koriste u kombinaciji s glinom. Djeluju tako što pospješuju cirkulaciju, potkožnu prokrvljenost, podstiču razgradnju masnoća i izlučivanje nakupljene vode u tkivima.

Alge sadrže sastojke koji djeluju kao antioksidansi koji sprečavaju starenje kože i štite je od slobodnih radikala. Alge sadrže minerale, nazasićene masne kisjeline, polisaharide, proteine, aminokiseline, betakaroten, vitamine E, B1,B2 i B12.

Ljubičasta hrana 

Iako se čini kako boja namirnice nije povezana s njenim hranjivim vrijednostima, ljubičasta hrana je dobar saveznik u borbi protiv celulita. Grožđe, bobičasto voće, borovnice, trešnje i patlidžan bogati su antocijanom, specifičnom materijom koja ima visoku antioksidativnu vrijednost. Zbog toga te namirnice podstiču bolji rad krvotoka, a manjak cirkulacije je čest uzrok nastanka celulita.

Zeleni čaj

Ako započnete dan šoljom zelenog čaja, ne samo da ćete ubrzati svoj metabolizam, već i umanjiti celulit. Čaj ima diuretska svojstva, ograničava apsorpciju lipida i bogat je antioksidansima. Želite li poboljšati ukus, dodajte nekoliko kapi limuna koji je odličan za izbacivanje toksina iz organizma.

Biljna vlakna

Namirnice bogate vlaknima pomoći će vam da promijenite prehrambene navike i da eliminirate celulita u samom nastanku. Žitarice, voće i povrće, kao i kruh od cjelovitog brašna olakšavaju rad probavnog trakta, ali i reguliraju nivo šećera u krvi te tako drže apetit pod kontrolom.

Za izbacivanje štetnih materija iz organizma potrebno je povećati unos namirnica bogatih vitaminom C (limun, kivi, paprika, grejpfrut), zatim namirnica koje su bogate kalijem (banane, breskve, grašak, integralne žitarice, orasi, badem) i sumporom (piletina, riba, mlijeko, jaja).

 Moćni začini

Đumbir je jako dobar i djelotvoran u kombinaciji sa karanfilićem i cimetom.

RECEPT: Pomiješati po 30 g đumbira, karanfilića i cimeta i svakog jutra pola sata prije obroka uzimati po jednu kafenu kašičicu te mješavine razmućene u 1-2 dl vode.

Đumbir djeluje antiseptički, stimulira cirkulaciju, zagrijava, podstiče rad jetre i jak je antioksidans. U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo djelovanje i ubrzava reakciju.

Karanfilić stimulira probavu i regulira rad probavnog trakta, jača imunološki sistem, pospješuje varenje, poboljšava cirkulaciju i metabolizam, liječi stomačne probleme, nadimanje i mučninu.

Cimet je antiseptik koji također djeluje protiv bakterija i gljivica, ubrzava disanje i rad srca, utiče na povećanje temperature tijela i na taj način ubrzava sagorijevanje masti. Pomaže kod povišenog holesterola, ublažava probavne smetnje, regulira nivo šećera u krvi i pomaže u mršavljenju.

Postoji mnogo načina na koje je moguće otkloniti celulit. Od skupih tretmana do tretmana u kućnim uslovima koji ne iziskuju mnogo novca, niti vremena. Potrebno je samo izabrati i ne odustajati. Priroda ionako ima odgovor na sve.

 Kućni tretman kafom

Postoji mnogo tretmana koje je moguće izvesti i u kućnim uslovima. U borbi protiv celulita može poslužiti i kafa. Talog koji ostaje poslje ispijanja kafe pomješati sa pola kafene kašike smeđeg šećera i malo maslinovog ulja.

Smjesu koristiti za masažu nakon tuširanja (kada je koža mekana i može primiti sve potrebne sastojke). Dovoljno je da masaža traje 5-10 minuta, bar četiri puta nedjeljno.

Kafa sadrži kofein koji podstiče cirkulaciju, glavni sastojak anticelulitnih krema i preparata. Kofein potpomaže razgradnju masnih naslaga koje stvaraju karakterističnu narančinu koru, te podstiče metabolizam i protok limfe, što smanjuje podbuhlost kože.

 Voćni napitak

Citrusni plodovi pomažu u eliminaciji celulita zahvaljujući velikoj koncentraciji vitamina C i njegovom antioksidativnom djelovanju. Sok od kombinacije grejpfruta, naranče i limuna, sa izrendanim korijenom đumbira može pomoći u borbi protiv celulita.

Agrumi pomažu u razgrađivanju masnoća i podstiču mršavljenje. Također je moguće jednom nedjeljno pripremiti voćni napitak od svježe cijeđenog soka četiri velika grejpa, tri limuna i naranče razrijeđen sa dva litra negazirane mineralne vode.

Ništa bez vode

Voda je napitak broj jedan u borbi protiv celulita. Najbolje je piti 1,5-2 litara vode dnevno. Gaziranu vodu piti u manjim količinama, jer je ona bogatija solima i pospješuje zadržavanje vode u organizmu, no u manjim količinama je dobra zbog obogaćenosti mineralima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.