ZDRAVLJE

Spriječite respiratorna oboljenja: Riješite se dosadnog kašlja

Toplo mlijeko sa medom mnogima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju

Kašalj. Weldricks

Z. K.

3.4.2024

Kašalj uzrokuje sluznica disajnog sistema, a ljudi ga ne mogu kontrolirati. Dvije su vrste - onaj kojim se iskašljava sekret i suhi. Kašalj je uobičajen mehanizam koji tijelo koristi kao obrambeni odgovor na prisutnost upalnog sekreta ili drugih stvari u disajnim putevima.

A ako imate česte napade kašlja, naročito tokom noći, možda je zrak u sobi previše suh. To ćete riješiti tako što ćete nabaviti posudu koja će tokom cijelog dana osiguravati vlagu u svim prostorijama u kojima boravite.

Dosta tečnosti

Ove posude zahtijevaju posebnu higijenu kako se s unutrašnje strane ne bi razmnožili mikrobi, koji mogu napraviti više štete nego koristi.

Da biste spriječili ili ublažili kašalj, možete isprobati još neke preporuke i savjete stručnjaka. Toplo mlijeko sa medom mnogima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju.

Kod suhog nadražajnog kašlja, pomaže kad se prsa natrljaju mašću (guščijom, kozijom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor s toplom vodom ili električno jastuče.

Uzimajte i dosta tečnosti, jer ona pomaže da bolje djeluju lijekovi za iskašljavanje, ali i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature.

Poremećen san

Ako uzimate preparate za iskašljavanje, posljednju dozu uzmite najkasnije dva sata prije spavanja. U suprotnom, napadi kašlja tokom noći poremetit će san.

Ne koristite istovremeno lijekove koji služe za podsticanje i ubrzavanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva - ekspektoranse i lijekove koji suprimiraju suhi bolni kašalj - antitusike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.