RIJEČ STRUKE

Dr. Adis Šahinović za „Avaz“: Oslabljen sluh ili zujanje mogu ukazivati na tumor uha

Simptomi su najčešće u vidu tinitusa usklađenog s pulsom i vrtoglavica, kazao je dr. Šahinović

Većina tumora uha bude detektirana na pregledu. Facebook

24.2.2024

Rak uha prilično je rijedak i uglavnom pogađa starije ljude. Postoje dobroćudne i zloćudne promjene, a simptomi mogu biti vrlo različiti i varirati od osobe do osobe. Doktor Adis Šahinović za „Avaz“ je objasnio kako se manifestiraju tumori uha.

Slabiji sluh

Postoje tri dijela uha: vanjsko, srednje i unutrašnje uho. Neoplastične promjene mogu se razviti u svakom od spomenutih dijelova organa sluha, patologije se mogu odnositi ne samo na dijelove samog uha već i na okolne koštane strukture.

- Tumore uha dijelimo po lokalizaciji (mjestu nastanka) na tumore vanjskog, srednjeg i unutrašnjeg uha, kao i na nekancerozne (benigne, tj. dobroćudne) i kancerozne (maligne, tj. zloćudne). Većina tumora uha bude detektirana na pregledu ili se pacijenti žale na određene tegobe poput oslabljenog sluha, bola, zujanja u uhu ili vrtoglavice - objasnio je dr. Šahinović.

Šahinović: Tumori srednjeg uha su jako rijetki. Facebook

Također navodi da su najčešći benigni tumori vanjskog uha razne epidermalne ciste (vrećice ispunjene izlučevinama kože), osteomi i egzostoze (nekancerozni rast kostiju) i keloidi (hipertrofija / rast ožiljka nakon povrede).

- Ako se ove promjene nalaze u zvukovodu, pacijenti mogu primijetiti da slabije čuju. Njihovim uklanjanjem sluh se vraća u prijašnje stanje. Najčešći maligni tumori vanjskog uha su bazocelularni i planocelularni karcinomi (karcinomi kože) te melanom i ceruminom (karcinom stanica koje proizvode cerumen / ušni vosak) - kazao je dr. Šahinović.

Dugotrajne upale

Dodao je da se u srednjem uhu kod dugotrajne, hronične upale može javiti karcinom pločastih stanica, ali da su ovi tumori srednjeg uha jako rijetki. Međutim, u tom području mogu se, također, javiti tumori u vidu pulsirajuće crvene mase (glomus tumori), a benigni tumori mogu biti hemangiomi, fibromi, osteomi i hondromi.

- Simptomi su najčešće u vidu tinitusa usklađenog s pulsom, oslabljen sluh i vrtoglavica. Primarni benigni i maligni tumori unutrašnjeg uha su zaista rijetkost. Najčešći tumor unutrašnjeg uha je neurinom akustičkog nerva, što je benigni tumor koji se klinički ponaša maligno. Terapija svih ovih tumora je uglavnom hirurška, kada je to potrebno, ponekad se kombinira s radioterapijom - naveo je dr. Šahinović.

Kada pričamo o statistikama, najčešće se ove promjene grupiraju zajedno s ostalim karcinomima glave i vrata, pa čak i tada je njihov udio u ukupnoj učestalosti raka oko 5 posto svih slučajeva. Najčešće pogađa starije ljudi u dobi 60-80 godina.

Međutim, u tom području mogu se, također, javiti tumori u vidu pulsirajuće crvene mase (glomus tumori), a benigni tumori mogu biti hemangiomi, fibromi, osteomi i hondromi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.