ZNA BITI NEUGODNO

Idete češće u WC kada vam je hladno: Evo zašto se to dešava

Jedan od načina kako to zaustaviti jeste da se utopljavate i izbjegavate provoditi puno vremena na hladnim mjestima

Hladna diureza javlja se kada se temperatura tijela snizi. Facebook

E. Ag.

5.2.2024

Malu nuždu zimi češće obavljamo, a sve je uzorkovano hladnom diurezom - proces kroz koji tijelo prolazi kako bi se reguliralo kada temperatura padne.

Doktorica Dajana Gal (Diana Gall) tvrdi:

- Hladna diureza javlja se kada se temperatura tijela snizi. Biološka reakcija je da se krv preusmjeri u gornji dio tijela da bi bilo toplo, dok bubrezi luče više tekućine kako bi stabilizirali pritisak. Ovim procesom stvara se više urina i zato morate mokriti više zimi nego ljeti.

Dr. Gal navodi da, ako stojite na hladnoći, osjetit ćete da morate mokriti. Nije opasno, ali bilo bi dobro da ste uvijek u blizini toaleta. Može ostaviti posljedice na balans u tijelu odnosno na soli i minerale. Može dovesti do hiponatrijemije, kada nedostaje natrija, ili do hiperkalijemije, kada je previše kalija, ili hipokalijemije, kada ga nedostaje. Sva tri stanja mogu postati ekstremna, prenosi Metro.

Jedan od načina kako je zaustaviti jeste da se utopljavate i izbjegavate provoditi puno vremena na hladnim mjestima. Također, zbog toliko odlazaka u toalet prestanemo piti tekućinu, ali dr. Gal kaže: "Ako više mokrite, baš tada trebate nadomjestiti sve izgubljene minerale i soli koje ste izbacili kako biste izbjegli dehidraciju."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.