ČESTA POJAVA

Pričanje u snu može biti znak ozbiljnog zdravstvenog problema

Stres može biti jedan od ključnih faktora koji doprinose somnilokviji

The Telegraph

E. Ag.

2.1.2024

Većina ljudi koji pričaju u snu ne sjećaju se da su to radili, a naučnici su otkrili da različiti razlozi mogu stajati iza ovog fenomena, od stresa do konzumacije alkohola ili ozbiljnijih poremećaja spavanja.

Prema informacijama Američke akademije za medicinu spavanja (AASM), čak 65 posto odraslih osoba i 50 posto djece doživjelo je nekada u životu somnilokviju, poznatiju kao pričanje u snu. Iako generalno bezopasna, ova pojava može ukazivati na određene aspekte zdravlja.

Pod stresom ste

Stres može biti jedan od ključnih faktora koji doprinose somnilokviji. Osobe pod stresom često doživljavaju poremećen san, češće buđenje tokom noći i, kao posljedica, veću vjerovatnost pričanja u snu. Hormoni stresa, poput kortizola, dodatno remete obrasce spavanja.

Mogući simptom PTSP-a

Istraživanja sugeriraju da somnilokvija može biti simptom posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP-a). Osobe koje su prošle kroz traumatična iskustva ili događaje često doživljavaju noćne more, praćene buđenjem i razgovorima u snu.

Konzumacija alkohola prije spavanja

Unos alkohola prije spavanja može utjecati na kvalitet sna i uzrokovati somnilokviju. Iako alkohol pomaže da brže zaspite, fragmentira san tokom noći. Studije su pokazale da konzumacija alkohola unutar četiri sata prije spavanja rezultira poremećenim snom.

Apneja za vrijeme spavanja

Somnilokvija može biti znak ozbiljnijih problema sa spavanjem, poput apneje za vrijeme spavanja. Ovo stanje uzrokuje privremeno prestajanje disanja zbog začepljenja dišnih puteva, što može dovesti do buđenja tokom noći i povećati šanse za razgovorima u snu.

Poremećaji spavanja

Razni poremećaji spavanja, kao što su parasomnije, mogu biti povezani s somnilokvijom. Ovisno o vrsti poremećaja, osoba može izgledati kao da je budna dok razgovara, pravi neobične pokrete ili izražava emocije.

Uz sve ove informacije, važno je napomenuti da somnilokvija obično nije ozbiljan problem, ali ako postane učestala ili ometa kvalitet sna, preporučuje se konsultacija sa stručnjakom za spavanje radi isključenja ozbiljnijih uzroka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.