BORBA S INFEKCIJOM

Šta se dešava u tijelu kada imamo povišenu temperaturu: Treba li je odmah spuštati

Smatra se povišenom kada dostigne vrijednost iznad 38 stepeni

Kada imamo infekciju, ćelije imunog sistema detektuju opasne bakterije i viruse. Facebook

E. Ag.

29.12.2023

Da li ste se ikada pitali šta se dešava u vašem tijelu kada imate povišenu temperaturu? Zapravo, ona zna u velikoj mjeri da nam pomogne. Naime, njena funkcija je da pomaže našem imunom sistemu da se izbori s infekcijom. To uključuje i autoimune bolesti kao što su artritis - upalu zglobova.

Drugačija je od osobe do osobe

Naša temperatura tijela mijenja se kroz dan, drugačija je od osobe do osobe, navodi "Live Science".

Pa tako mala djeca i bebe prirodno imaju višu temperaturu tijela, ali kod većine normalnih ljudi prosjek iznosi oko 37 stepeni, tačnije 36,59.

Šta se dešava kada imamo povišenu temperaturu.

- Hipotalamus, dio mozga, funkcioniše kao termostat. On konstantno kontroliše temperaturu tijela i reaguje. Kada imamo infekciju, ćelije imunog sistema detektuju opasne bakterije i viruse. Ovaj mehanizam pokreće pirogene supstance koje povećavaju tjelesnu temperaturu tijela - ističe dr. Pol O‘Rurk sa Univerziteta Džon Hopkins.

Nivo groznice je veoma važan

Dodaje da se temperatura smatra povišenom kada dostigne vrijednost iznad 38 stepeni. Ona se podiže na nekoliko različitih načina. Jedan od mogućih razloga zašto se tjelesna temperatura povećava je taj što je bakterijama i virusima teže da se razmnožavaju, piše Mondo.me.

- Za prosječno dijete ili odraslu osobu, vjerovatno ćete imati temperaturu nekoliko dana, svakako 2-3 dana, bez odlaska kod ljekara - rekla je dr. Kiti O'Hare, stručnjak s Univerziteta Djuk.

Ali, ako ste zabrinuti zbog svojih simptoma, stručnjaci savjetuju da se obratite ljekaru, a i nivo groznice je veoma važan. U zavisnosti od vaših godina, određeni lijekovi kao što je ibuprofen mogu da pomognu. Skidanje sloja odjeće, hladno tuširanje i ispijanje hladnih tečnosti također može da pomogne kod povišene temperature. Podizanje tjelesne temperature zahtijeva mnogo napora. Za svaki dodatni stepen, ljudsko tijelo koristi 10 posto više energije nego inače. Kao rezultat toga, stručnjaci savjetuju da se odmarate kada imate temperaturu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.