RIJEŠITE DILEMU

Nadutost ili salo na stomaku: Evo kako prepoznati razliku

Usvajanje zdravih navika u ishrani može pomoći u upravljanju nadimanjem i pomoći u gubitku težine

Masnoća na stomaku je često rezultat ishrane, genetike i načina života. Facebook

E. Ag.

13.12.2023

Ako vam se stomak širi i skuplja, vjerovatno je to nadutost, privremeno i neprijatno stanje uzrokovano akumulacijom plinova ili tečnosti u digestivnom sistemu.

S druge strane, masnoća na stomaku je često rezultat ishrane, genetike i načina života. Također, ako je u pitanju salo, stomak će biti čvršći.

Kako se osloboditi nadutosti

Prvi način je da u svoju rutinu uključite napitke protiv nadimanja, kao što su čaj od đumbira ili peperminta. Istraživanja pokazuju da ovi prirodni lijekovi smiruju probavni sistem i ublažavaju gastrointestinalne tegobe, navodi portal „Eat This, Not That“.

Drugi način borbe protiv nadutosti je redovna fizička aktivnost, posebno ona koja stimuliše znojenje, što izaziva oslobađanje viška tečnosti, zbog čega se osjećamo lakše i prijatnije.

Kako se riješiti sala na stomaku

- Uklanjanje sala na stomaku zahtijeva sveobuhvatan pristup. Prioritet je visokokvalitetna ishrana s niskim sadržajem zasićenih masti, prerađene hrane, rafinisanih ugljikohidrata i dodanog šećera. Ova vrsta ishrane sprečava nakupljanje masti na stomaku - objasnila je dijetetičarka Destini Mudi.

Kontrola ukupnog unosa kalorija je još jedan ključni faktor u borbi protiv masti, jer sprečava prekomjerno povećanje tjelesne težine u cijelom tijelu.

- Za optimalno sagorijevanje masti, uključite se u uravnoteženu fitnes rutinu koja kombinuje trening otpora s kardio treningom, pomažući da se izgradi zategnuto jezgro - predlaže Mudi.

Savjeti koji će vam pomoći u borbi protiv nadutosti i sala na stomaku:

- Dajte prioritet zdravlju crijeva

- Hrana bogata probioticima, kao što su kiseli kupus i jogurt, odlična je za zdravlje i normalan rad crijeva. Prema istraživanjima, zdrava crijeva mogu poboljšati varenje, smanjiti nadimanje i smanjiti rizik od hroničnih bolesti.

- Pijte dovoljno tečnosti

- Suprotno popularnom vjerovanju, voda za piće zapravo može pomoći u smanjenju zadržavanja vode. Uvjerite se da pijete vodu tokom dana, posebno kada jedete hranu bogatu soli, da biste izbacili višak tečnosti i ublažili nadimanje.

- Zdrava ishrana

- Usvajanje zdravih navika u ishrani može pomoći u upravljanju nadimanjem i pomoći u gubitku težine, posebno smanjenju masti.

- Pokušajte da jedete polako, uživajte u hrani i pratite signale gladi i sitosti. - - - Ovaj pristup poboljšava varenje, sprečava prejedanje i podržava zdravo upravljanje težinom uz smanjenje nadimanja.

- Upravljajte stresom

- Prema istraživanjima, hronični stres može doprinijeti nagomilavanju stomačne masti i nadimanju. Važno je pronaći izvor stresa i pokušati da ga efikasno riješite.

- Aktivnosti i hobiji poput meditacije, joge, vježbi dubokog disanja mogu vam pomoći da se bolje nosite sa stresom, što zauzvrat pomaže da izgubite težinu i da se borite protiv nadimanja, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.