POKAZALA STUDIJA

Opasnost za pacijente s astmom: Ovo su dva okidača za napad, a kriju se u svakom domaćinstvu

Čak i vrlo mlade osobe s blagom astmom mogu doživjeti nelagodnost i neželjene efekte ako prostorija nije adekvatno provjetrena

Paljenje svijeća i isparenja od kuhanja mogli bi da dovedu ljude s blagom astmom u opasnost. Facebook

E. Ag.

3.10.2023

Paljenje svijeća i isparenja od kuhanja mogli bi da dovedu ljude s blagom astmom u opasnost, pokazuje studija. Danski istraživači su otkrili da će osobe s astmom, starosti između 18 do 25 godina, češće patiti od neželjenih efekata ako prostorije nisu dobro provjetrene.

Ozbiljne posljedice

Dr. Karin Rosenkilde Laursen s Univerziteta Arhus rekla je da udisanje „zagađenog zraka u zatvorenom prostoru“ može da ima ozbiljne posljedice na mlade ljude sa astmom, piše The Sun.

- Naša studija pokazuje da isparenja od kuhanja i paljenja svijeća mogu dovesti do štetnih efekata na zdravlje kao što su iritacija i upala kod osoba s blagom astmom. Između ostalog, pronašli smo indikacije oštećenja DNK i znake upale u krvi. Čak i vrlo mlade osobe s blagom astmom mogu doživjeti nelagodnost i neželjene efekte ako prostorija nije adekvatno provjetrena tokom kuhanja ili paljenja svijeća.

Simptomi uključuju nedostatak daha, šištanje tokom disanja, stezanje u grudima i kašalj. U nekim slučajevima okidač može izazvati ozbiljne napade astme koji mogu biti smrtonosni.

Studija, objavljena u časopisu Particle and Fibre Toxicology, razmatra koliko zagađivača zraka u zatvorenom prostoru utječe na stanje, piše Kurir.rs.

Mirišljave svijeće 

Oko 36 astmatičara od 18 do 25 godina bilo je izloženo emisijama iz kuhanja, zapaljenih svijeća i čistom zraku u laboratoriju. Svaki put učesnici su bili izloženi emisijama u trajanju od pet sati u visoko kontroliranim uvjetima.

Tokom izlaganja istraživači su mjerili čestice i plinove, a učesnici su prijavili simptome vezane za iritaciju i opće dobro.

- Bliži se zima, vrijeme kada smo skloni da koristimo mirišljave svijeće i možda je manje vjerovatno da otvaramo vrata i prozore dok kuhamo. Dajući prioritet zdravijoj klimi u zatvorenom prostoru, čak i kada se osjećamo prijatno, možemo pomoći u smanjenju incidence ozbiljnih plućnih i kardiovaskularnih bolesti, kao i raka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.