OBRATITE PAŽNJU

Nutricionistkinja upozorava: Izbjegavajte čaj u vrećicama

Najčešće dodajemo limun i med ili šećer, ali jeste li znali da u vašoj šoljici čaja postoji još jedan neželjeni sastojak

Standardna vrećica čaja oslobađa 11,6 milijardi mikroplastike. Facebook

E. Ag.

18.9.2023

U čaj najčešće dodajemo limun i med ili šećer, ali jeste li znali da u vašoj šoljici čaja postoji još jedan tajni sastojak? Istraživanje je pokazalo da mikroplastika iz vrećica čaja može dospjeti u čaj i tako završiti u našem tijelu. Nutricionistkinja Kortni Svan (Courtney Swan) je objavila video u kojem je objasnila kako se to događa.

- Prema studijama, standardna vrećica čaja oslobađa 11,6 milijardi mikroplastike i 3,1 milijardu nanoplastike u svaku šoljicu čaja - rekla je.

Pozvala se na studiju istraživača sa Univerziteta "McGill" iz 2019. Oni su tada otkrili da se u samo jednoj šoljici čaja mogu skrivati milijarde mikročestica plastike.

- Alternativa je kupiti čaj koji se ne pakira u vrećice ili čajeve onih brendova koji koriste vrećice bez plastike - dodala je Svan.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2019. godine utvrdila da mikroplastika u pitkoj vodi predstavlja mali rizik za ljudsko zdravlje, prenosi Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.