SAVJET STOMATOLOGA

Koliko dugo trebamo žvakati žvakaću gumu

Dolazi do trošenja cakline

Stomatolog savjetuje ljudima da biraju žvakaće gume bez šećera. Printscreen

E. Ag.

5.7.2023

Iako žvakaće gume bez šećera mogu smanjiti rizik od karijesa i pomoći u jačanju mišića lica, predugo žvakanje može biti štetno. Preporuka ortodonta Kaleda Kasema (Khaled) je da žvakaću gumu žvačemo maksimalno 15 minuta.

Eliminira kiselost

- Žvakanjem se proizvodi slina koja čisti zaostale komadiće hrane i eliminira kiselost. Time smanjujemo mogućnost nastanka karijesa. Ali ako žvakaću gumu žvačemo duže vrijeme, caklina se počinje trošiti. To se zove demineralizacija. Bez cakline zubi su podložni karijesu - pojasnio je dr. Kasem.

Prema riječima stomatologa, žvakaća guma mogla bi pogoršati stanja koja utječu na temporomandibularne zglobove, koji povezuju donju čeljust s lobanjom. Oni kontroliraju žvakanje, govor, zijevanje i gutanje.

- Žvakaća guma ne može uzrokovati problem s temporomandibularnim zglobovima, ali može pogoršati postojeće probleme s njima. Stoga se ne preporučuje osobama koje imaju takve probleme - upozorio je dr. Kasem.

Žvakaće gume bez šećera

Simptomi poremećaja temporomandibularnih zglobova uključuju bol u čeljusti, ramenima, vratu ili licu, ukočenost čeljusti, poteškoće pri otvaranju ili zatvaranju usta, pucanje čeljusti ili škljocanje, glavobolje, bolove u ušima, zubobolju i zujanje u ušima.

Stomatolog savjetuje ljudima da biraju žvakaće gume bez šećera, odnosno one koje sadrže prirodni zaslađivač ksilitol.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.