LJEKAR UPOZORAVA

Spavanje u ovom položaju najviše šteti probavnom sistemu

Izbor položaja za spavanje obično je diktiran navikom i udobnošću

Spavanje na desnom boku može povećati rizik od vraćanja želučane kiseline natrag u jednjak. Printscreen/TikTok

E. Ag.

2.7.2023

Bez obzira na to spavate li na trbuhu, leđima ili na boku, jedno je sigurno - izbor položaja za spavanje obično je diktiran navikom i udobnošću. Međutim, način na koji spavamo satima svake noći mogao bi imati određene posljedice na naše zdravlje, naročito ako spavamo u jednom od njih. Kako donosi Express, stručnjak je upozorio kako spavanje na desnom boku može štetiti našem probavnom zdravlju te bismo ga zbog toga trebali izbjegavati.

Dr. Ali Ramadan, stručnjak za zdravlje i prehranu, na svom je TikTok profilu upozorio na to kako različiti položaji spavanja mogu utjecati na naše zdravlje, a ono što je posebno kritizirao bilo je spavanje na desnom boku.

@holisticali

Do you sleep on the left side? There are benefits to both right side sleeping and left side sleeping. The research shows it is better for digestive health to sleep on the left side, and for those who have heart failure it is better to sleep on the right side. Sources: https://www.dovepress.com/sleep-positions-and-nocturnal-body-movements-based-on-free-living-acce-peer-reviewed-fulltext-article-NSS https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/410292 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000559.htm https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12801953/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10445529/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26835867/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8071510/ https://www.sleepfoundation.org/sleeping-positions/side-sleeping https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/sleep-effects-digestion https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19110135/ https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12535814/

♬ original sound - Ali Ramadan

Kako je objasnio, istraživanja pokazuju da je za zdravlje probavnog sistema bolje spavati na lijevoj strani. Naime, kad spavamo na lijevoj strani, želudac i njegovi sokovi zadržavaju se ispod jednjaka, čime se smanjuju žgaravica i probavne smetnje.

Stvar je u tome što spavanje na desnom boku može povećati rizik od vraćanja želučane kiseline natrag u jednjak, što bi mogla biti posebno loša vijest za osobe koji pate od žgaravice ili gastroezofagealne refluksne bolesti (GERB). Srećom, spavanje na lijevoj strani može pružiti olakšanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.